Grad Bohane - Kevin Barry - Knjižara Ljevak

.

.

Grad Bohane

Grad Bohane

Cijena: 129,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Radnja romana “Grad Bohane“ smještena je u zapadnu Irsku 2053. godine. U svijetu rudimentarne tehnologije i još rudimentarnijih zakona, zavađene bande bore se za prevlast u gradu. Javni prijevoz odvija se tramvajima, ali automobila nema. Likovi ne telefoniraju, nego pišu pisma, a glazba se sluša preko radija s ručicom. Likovi se odijevaju drečavo i razgovaraju izmišljenim dijalektom.

Na čelu kriminalne obitelji koja kontrolira veći dio teritorija je Logan Hartnett, čovjek pod velikim utjecajem svoje 90-godišnje majke Girly. Kad jednog člana konkurentske obitelji Cusackovih proparaju nožem, izbije spor. Sukob se pretvara u sveopći rat za vlast nad gradom.

Autor taj svijet opisuje kao svijet “poremećene zloće”, maštariju kako bi “tinejdžerski hipsteri laki na oružju” mogli zvučati za 40 godina. “Napisan je u tehnikoloru”, objasnio je. “Roman je zamišljen kao dobra zabava iz niskih pobuda, ali i ozbiljan jezični eksperiment.”

“U Irskoj 2053. kako je vidi Kevin Barry možda ne biste nužno željeli živjeti, ali ćete zasigurno s užitkom o njoj čitati“, navodi se u ocjeni stručnog žirija ugledne međunarodne nagrade International Dublin Literary Award kojom je “Grad Bohane“ ovjenčan 2013. nakon što je prethodne godine dobio Nagradu Europske unije za književnost.

BBC News uvrstio ga je 2019. na svoj popis sto najutjecajnijih romana.

Podaci

Nakladnik
Vuković i Runjić
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
248
Godina izdanja
2020
Dimenzije
15 x 23
Prevoditelj
Saša Stančin
ISBN
9789532862454