Papina kći roman talijanskog pisca Dario Fo - Knjižara Ljevak

.

.

-10%

Papina kći

pok-eu-hr.png

Cijena: 129,00 HRK
Cijena s popustom: 116,10 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

„Fo u ovom romanu otkriva Lucrezijinu ljudskost oslobađajući je stereotipa razuzdane, incestuozne žene i stavljajući je u pravi povijesni kontekst i u svakodnevni život.

Huffington Post (Italija)

 

Papina kći prvi je roman velikoga talijanskog dramskog pisca, kazalištarca i političkog aktivista, nobelovca Darija Foa. Njime je, uz roman Kristina Švedska (Naklada Ljevak, 2018.), Fo napravio zaokret prema fikcionalnoj prozi i pozabavio se životom dviju utjecajnih žena zapadne kulture. Papina kći bavi se rehabilitacijom lika i djela Lucrezije Borgie, istaknute članice moćne talijanske obitelji koja je dala, među ostalim, i dvojicu papa. Opsegom nevelik, roman voluminoznost zadobiva bogatstvom povijesnih referenci i zaigranim varijacijama izraza koje se kreću od ironije do groteske, od visokoparnoga teatralnog diskursa do razgovornog stila.

 

Autor kao na velikoj kazališnoj pozornici, u teatru svijeta, vrti bezbroj imena, titula, premreženih loza, prikazuje bezbroj političkih i društvenih interesa, sukoba i bitaka, i sve to čini ispreplićući povijesno, biografsko i izmaštano te miješajući eliptične skokove, detaljizirane sitne epizode i lepršave dijaloške prizore, koji odišu nepatvorenim kazališnim majstorstvom.

 

Dario Fo kazuističkom virtuoznošću Lucreziju Borgiu oslobađa uvriježenih stereotipa incestuoznosti, nasilja i političkoga zlosilja, kojim se inače kitilo ne samo njezinu obitelj nego i nju, te je pozicionira kao žrtvu obiteljskih političkih igara, ali i kao lijepu, plemenitu i obrazovanu ženu, koja je, kao dijete renesanse, bila velika zagovornica i promicateljica umjetnosti i kulture.

 

„Lucrezia Borgia očarala je Darija Foa, koji svoje oduševljenje izražava vragolastim, znalačkim humorom usmjerenim prema čitatelju... Njegova Lucrezia više je fatalna žena nego incestuozna trovačica.”

– KIRKUS REVIEWS

 

„Stvarajući duhovite i skandalozne interakcije i živahan dijalog, Dario Fo oživio je zloglasnu Lucreziju Borgiu. Izdvojio ju je iz konteksta koji ju je svodio na ulogu puke žrtve ili zle zavodnice i konstruirao uvjerljivu i komičnu priču koja ironično komentira lakrdije (ili ubojite sheme) obitelji Borgia.

– WORLD LITERATURE TODAY

 

„Fo je vrsta srednjovjekovne dvorske lude koja zabavno opisuje mnoge vrline velike dame renesanse, Lucrezije Borgie.

– EL PAÍS (ŠPANJOLSKA)

 

„Dario Fo preuzima sliku koja nam je bila zadana još od Fordova komada Šteta što je bludnica, preko Hugoove drame Lucrezia Borgia, pa do mnoštva recentnih popularnih biografija… i potpuno je izokreće.”

– LA REPUBBLICA (ITALIJA)

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez s ovitkom
Jezik
hrvatski
Broj stranica
247
UDK
821.131.1-31=163.42
Godina izdanja
2020
Dimenzije
13,8 x 21
Prevoditelj
Ita Kovač
ISBN
9789533553757

Ita Kovač rođena je 1966. u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je francuski i talijanski jezik i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Otada je prevela preko 15 knjiga s talijanskog na hrvatski jezik. Neki od autora čija je djela prevodila jesu: Umberto Eco, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco itd. Prevela je i preko dvadeset djela s francuskog (Mircea Eliade, Michel Houellebecq, B. H. Levy, Paul Bruckner, Jules Verne itd.). Ita Kovač članica je Hrvatskog društva književnih prevodilaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.