.

.

nepravilni glagoli - korice

Nepravilni glagoli

Cijena: 129,00 HRK
Cijena s popustom: 99,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

„Kada za nekoliko godina Jenny Erpenbeck dobije Nobelovu nagradu,

uvjeren sam da će to biti dobrim dijelom i zbog romana Nepravilni glagoli.“

James Woods, The New Yorker

 

Glavni junak Richard, nedavno umirovljeni sveučilišni profesor klasičnih jezika, koji je cijeli život proveo predajući na sveučilištu, uronjen u svijet knjiga i ideja, našao se u situaciji da traži novi fokus i smisao u svojem strogo isplaniranom i navikama obilježenom životu. U središtu grada, na Alexanderplatzu, Richard otkriva novu zajednicu – šatorsko naselje što su ga postavili izbjeglice iz subsaharske Afrike, koji su u Njemačku stigli nakon pada libijskog predsjednika Gaddafija i sada ondje traže azil. Isprva nepovjerljivo i s oklijevanjem, Richard se postupno upoznaje s pridošlicama, i to mu počinje mijenjati život – počinje preispitivati vlastiti osjećaj (ne)pripadanja u gradu koji je ne tako davno dijelio svoje građane na „nas“ i „njih“. Knjiga je istodobno strastveni doprinos debati o rasi, povlaštenosti i nacionalnoj pripadnosti i prikaz nastojanja ostarjelog čovjeka da pronađe smisao u vlastitom životu.

Godine 2018. uvrštena je u širi izbor za prestižnu nagradu Booker International, a 2016. dobila je nagradu engleskog PEN-a.

 

„Jedan od najboljih romana objavljenih 2015. godine, u kojem se Jenny Erpenbeck,

najistaknutija i najozbiljnija književnica svoje generacije, bavi gorućim pitanjima našeg vremena: 

imigracijom, rasizmom, identitetom i granicama.“

James Woods, The New Yorker

 

„Roman je obilježen naglašenom mirnoćom i jednostavnošću,   dubokom, uznemirujućom i suptilnom.  Knjiga je vrlo lako mogla postati dobronamjerna polemika, no autorica je kombiniranjem filozofskog intelekta  sa satima razgovora vođenih s izbjeglicama ispričala duboko ljudsku priču o usamljenom, emocionalno izoliranom čovjeku koji  kroz razgovore s migrantima polako otkriva da izvan njegovog  rutinom obilježenog svijeta postoji puno širi svijet, s puno većim i hitnijim problemima od njegovih. (...) Duboko humani roman, koji se pojavio baš u pravo vrijeme. Jenny Erpenbeck, jedna od najvećih europskih književnica, u romanu Nepravilni glagoli bavi se središnjim moralnim pitanjem našeg vremena – izbjegličkom krizom.“

Eileen Battersby, The Guardian

 

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
304
UDK
821.112.2-31=163.42
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
13.8 x 21.0
Prevoditelj
Andy Jelčić
ISBN
978-953-355-263-7