.

.

Jezero

Jezero

Cijena: 129,00 HRK
Cijena s popustom: 116,10 HRK
Količina

Roman Jezero osvojio je 2017. najprestižniju češku književnu nagradu Magnesia Litera i Nagradu Europske unije za književnost.  

Jezero, posljednji roman ugledne češke spisateljice Biance Bellove arhetipska je priča o odrastanju mladog protagonista Namija, koji se bori da preživi u okrutnim uvjetima i koji traga za vlastitim korijenima u zagađenom okolišu svoga opustošenog doma na obali neimenovanog jezera. Tematski je riječ o bajkovitom, zapravo mitskom, simboličkom tretiranju priče. Kronološki je kostur bildungsroman o odrastanju dječaka u surovim uvjetima, no sve što utječe na njegov život vremenski je, a i prostorno ispremetano tako da čitatelj stječe osjećaj da je stvarno riječ o golemom, simultanom mitskom prostoru i vremenu. Prostor se kreće od jezera, koje je zapravo more koje spaja sjever i jug Europe, ali se širi i u pustinjsko područje. Osim narodnih vjerovanja, u tom prostoru kršćanstvo i islam služe kao svojevrsni svjetonazorski orijentir u priči koja neizravno govori i o ruskoj okupaciji i pobuni protiv nje, kao i o uspostavljanju demokracije i pobuni islamskog stanovništva protiv vlasti, koja god bila, sve u istoj zemlji i u istom vremenu, kao da su se vrijeme i prostor zgusnuli u crnu rupu teškog života jednoga dječaka.   

 „Surova priča o odrastanju i istovremeno postapokaliptična parabola o uništenju prirode koje prati pustošenje ljudskih odnosa, a u konačnici i pustošenje duša pojedinih stanovnika. (…) Bianca Bellová napisala je osebujan mit, zavodljivu priču o inicijaciji u kojoj dječak mora potonuti na dno svoga očaja ne bi li izronio snažniji i samosvjesniji.“ (iz obrazloženja nominacije za Magnesiju Literu)  

„Na očiglednoj povijesnoj pozadini Istočnog bloka dvadesetoga stoljeća, koja se neprestano upliće u sadašnjost, Bellová gradi pitku parabolu o lutanju svijetom, smještenu na samom rubu pakla.“ Ivan Hartman, Hospodářské noviny    

O autorici   Češka autorica Bianca Bellová (1970.) već je svojom prvom knjigom „Sentimentalni roman“ (2009.) pobudila golemu pozornost književne kritike i publike, a sljedeći roman, „Mrtvy muž“ (2011.) njezinu je reputaciju učvrstio. U svojim romanima Bianca Bellová pokazuje osobit talent za opisivanje međuljudskih (u prvom redu muško-ženskih) odnosa, ne bježeći pritom od uznemirujućih pitanja i aktualnih problema našeg vremena. Za svoj četvrti roman, „Jezero“, nagrađena je 2017. dvjema prestižnim nagradama – Magnesijom Literom i Nagradom EU za književnost.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Meki uvez
Broj stranica
208
UDK
821.162.3-31=163.42
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
13.8 x 21
ISBN
978-953-355-249-1

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika