Varamo

.

.

Varamo

Cijena: 119,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Sve je bilo moguće, kao u svijetu koji upravo nastaje – neka baš riječi iz romana Varamo budu one kojima domaćem čitatelju predstavljamo književni svemir Argentinca Césara Aire, jednoga od najintrigantnijih suvremenih južnoameričkih pisaca.

Roberto Bolaño zvao ga je “jednim od tri ili četiri najbolja pisca što danas pišu na španjolskom jeziku”, a njegovi čitatelji diljem svijeta potvrdit će to: čak i kad se u svojim potragama bavi složenim pitanjima filozofije, autorstva, improvizacije, originalnosti i pripovijedanja, Airina je proza uvijek brza, svijetla i zabavna – i doista vas može odvesti bilo kamo!

Barem na površini, Varamo je priča o panamskom državnom službeniku istog imena koji će jednoga dana, godine 1923., nakon niza bizarnih nedaća napisati u gradu Colónu remek-djelo modernoga srednjoameričkog pjesništva. Nikada prije u svojih pedeset godina Varamo nije napisao ni retka, i dok ga slijedi na njegovoj miniodiseji, pokušavajući rekonstruirati okolnosti koje će za koji čas poroditi djelo genija, Aira nam pokazuje svu raskoš svojega spisateljskoga umijeća igrajući se i smijući se svijetu, ali i našoj potrebi da umjetničkom djelu prišivamo povijesni, nacionalni, psihološki ili estetski kontekst.

Neplanirano i neočekivano, u ovom izvrsnom romanu čitatelj će piscu postati suučesnikom, ali već nakon nekoliko pročitanih stranica svoga se udjela u Varamu i svijetu Césara Aire više neće poželjeti odreći.
 

Podaci

Nakladnik
Fraktura
Uvez
Tvrdi uvez s ovitkom
Jezik
hrvatski
Broj stranica
128
Godina izdanja
2013
ISBN
978-953-266-514-7


“Kratko,umno,duhovito i maštovito.”
Boston Review

“Avangardno djelo koje kombinira nemoguće i realno,književnost u kojoj svaka činjenica daje naslutiti postojanje svoje suprotnosti,a čak se i usputne primjedbe ili dijelovi radnje znaju okrenuti naglavce!”
The New York Review of Books

“Kao i sve druge Airine knjige Varamo je šarmantan i izluđujući.”
The New York Times Book Review

“Knjiga je strukturirana oko niza slučajnih susreta,ili Airi pruža priliku da ispod glasa komentira veće koncepte kao što su priroda ljudskog opažanja,mogućnosti pripovijedanja i mišljenja.”
Publishers Weekly

“Svaki element na koji nam Aira želi skrenuti pozornost oštro se fokusira prije nego što mu se priđe u kratkim,zabavnim digresijama. Više od svega Varamo pretpostavlja nepovjerenje u sam koncept zapleta te užitak u igri. Aira nam je još jednom ponudio niz nezaboravnih slika bremenitih mogućnostima interpretacije koje na okupu drže fine niti značenja.”
The National