Nema razloga za strah

.

.

Nema razloga za strah

Nema razloga za strah

Cijena: 99,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

 

Nema razloga za strah nije, kako sam Julian Barnes napominje, autobiografija, no svejedno je možemo čitati kao intimnu obiteljsku povijest u koju pisac majstorski utkiva rečenice svoga brata (filozofa!), svojih roditelja, pa čak i baka i djedova. Dok pretresa obiteljske uspomene te ispisuje duhovite i tužne obiteljske priče, Barnes piše i raspravu na temu straha od smrti. Nema razloga za strah je lucidna žanrovska mješavina – putovanje u mističnost osjećaja, obiteljski memoari, filozofska spekulacija, oda životu i umjetnosti, posveta omiljenim umjetnicima (ponajprije francuskom piscu Julesu Renardu) i naposljetku autobiografski roman, koji se uklapa u pomalo neočekivani trend nekonvencionalne autobiografske proze kakvu u posljednjih nekoliko godina nadahnuto pišu J. M. Coeteze, J. G. Ballard, Orhan Pamuk ili Martin Amis.

Otočki kritičari već su zaključili da je Barnes podjednako raskošan i kao esejist i romanopisac i da je Nema razloga za strah zabavna, intrigantna i originalna autobiografska fikcionalno-esejistička knjiga o vječno neugodnoj temi.

 

Julian Barnes kao da piše pincetom i nikad ne skida smiješak s lica.

DARIO GRGIĆ

 

I sam naslov Nema razloga za strah pokazuje kako se Barnes prema smrti odnosi istovremeno i mudrački hladno i crnohumorno. Reč je o svojevrsnom času anatomije ljudske smrtnosti – najveća vrednost knjige jeste što je istovremeno (i doslovno) smrtno ozbiljna, majstorski zabavna i iznenađujuće bučno vesela.

VLADISLAV BAJAC

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
276
Godina izdanja
2010
Dimenzije
13,7 x 21
Prevoditelj
Mirna Herman Baletić
ISBN
978-953-303-278-8