SPAS-TRADICIJA | Jozo Vela | Knjižara Ljevak

.

.

SPAS-TRADICIJA | Knjižara Ljevak

SPAS-TRADICIJA

Otkrivanje najstarije hrvatske crkvenoslavenske književnosti

Cijena: 35,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 3.

Knjiga SPAS - TRADICIJA (493 str.) podijeljena je na 9 poglavlja (Uvod; Od Isusa do spasitelja i natrag; Hrvatski crkvenoslavenski jezik i spomenici njime pisani; Spas-tradicija hrvatske crkvenoslavenske književnosti – bibliografija tekstova; Spas-tradicija hrvatske crkvenoslavenske književnosti – tekstologija; Spas-tradicija hrvatske crkvenoslavenske književnosti – jezična obilježja; Datiranje spas-tradicije; Očuvanost spas-tradicije; Zaključak) te Kratice hrvatskoglagoljičnih izvora, Literatura, Prilog: tekstovi i Bilješka o autoru.

Na temelju ranijih istraživanja Josipa Leonarda Tandarića i Marije Agnezije Pantelić dr. Jozo Vela unutar sačuvanoga korpusa hrvatskih crkvenoslavenskih tekstova otkriva književnu tradiciju nastalu na temelju latinskih tekstnih predložaka koju prema specifičnim jezičnim značajkama jasno odjeljuje od ostatka hrvatskoglagoljične književnosti te, s obzirom na razvoj glagoljaštva na hrvatskome području, smješta ranije od dosad ustaljenih mišljenja. Nesumnjivo je riječ o najvećemu dosad poduzetom tekstološkom istraživanju crkvenoslavenskih tekstova. Dodatna je vrijednost knjige to što autor, jasno i jezgrovito sažimljući dosadašnje spoznaje o hrvatskome glagoljaštvu i crkvenoslavenskoj književno-jezičnoj i tekstnoj tradiciji u Hrvatskoj, provodi dubinsku usporednu raščlambu i primjenjuje istančanu metodologiju istraživanja ciljnih tekstova koja daje uvjerljive rezultate. Iznimno je važan i stručni dio knjige jer se na jednom mjestu donose različiti dosad uglavnm neobjavljeni tekstovi iz hrvatskoglagoljičnih spomenika, ali se i, gdje je god to moguće, daju i objavljeni i neobjavljeni tekstovi latinskih predložaka, što olakšava daljnja istraživanja hrvatskih crkvenoslavenskih tekstova.

Knjiga je pisana kao svojevrsna proširena znanstvena studija te je namijenjena u prvome redu hrvatskim i inozemnim paleoslavistima. Zbog toga što obrađuje različite jezične pojave, može biti korisna i kroatistima te drugim jezikoslovcima, osobito onima koji se bave povijesnim jezikoslovljem. Knjiga također može biti korisna povjesničarima književnosti, osobito onima koji se bave srednjim vijekom te liturgičarima. Knjiga se rubno dotiče i problematike povijesti hrvatskoga glagoljaštva, srednjovjekovne biblijske hermeneutike i tekstološke tradicije srednjovjekovnih tekstova, pa može biti korisna i zainteresiranima za ta područja

Podaci

Nakladnik
Hrvatska sveučilišna naklada
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
278
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
25 x 15
ISBN
9789531695220