Splitska hodonimija | Josip Lasić | Knjižara Ljevak

.

.

Splitska hodonimija | Knjižara Ljevak

Splitska hodonimija

Cijena: 26,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Uz ime Split, koje se gradu pod Marjanom kroz njegovu povijest više puta nadijevalo i prenadijevalo, u knjizi se opisuje današnjih osamdesetak imena splitskih gradskih četvrti. Taj je opis bio nužan kako bi se iz imena četvrti pristupilo najprije povijesnoj i zatim suvremenoj splitskoj hodonimiji. Iz ranijih je istraživanja poznato kako na oblikovanje svih imena utječu jezični i nejezični čimbenici (zemljopisni, povijesni, sociološki, kulturološki i dr.). Stoga je valjalo splitskoj hodonimiji pristupiti interdisciplinarno. Korpus splitskih imena četvrti i hodonima nasta(ja)o je na temelju pregledavanja i analize dostupne pisane građe provedenoga terenskoga istraživanja na administrativno zaokruženome prostoru Grada Splita tijekom 2012. i 2013. godine.

Naime, 2013. godine navršila se stota godišnjica od tiskanja brošure Splitski kažiput, prvoga cjelovitoga popisa imenovanih splitskih četvrti i ulica, te je Republika Hrvatska uvrštenjem u Europsku uniju pristupila unošenju potvrđenih različitosti u imenima splitskih četvrti i hodonima. Splitska hodonimija: grad – četvrt – ulica ukazuje na to da je u imenu grada, imenima četvrti i hodonima sažeta povijesna, kulturna i jezična istina o vremenu u kojemu su nasta(ja)li i jeziku (jezicima) kojim(a) su kroz vrijeme (pre)oblikovana sva ta tri onomastička elementa.

Istodobno je to i svojevrsna poruka knjige su da ime grada, imena četvrti i hodonimi puno značajniji od „nekakvoga običnoga“ jezičnoga znaka za identifikaciju i snalaženje u gradskome prostoru. Knjiga je posvećena profesoru Petrislavu Petriću (1920. – 2014.) bez čijih bi radova o splitskoj toponimiji nastalih u osamdesetima prošloga stoljeća ova knjiga bila siromašnija za brojne važne podatke iz prošlosti antoponomastičkoga „odrastanja“ grada Splita.

Podaci

Nakladnik
Hrvatska sveučilišna naklada
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
344
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
17x24 cm
ISBN
9789531695237