Jasminka Tihi-Stepanić,Priče s morskoga dna,zbirka priča za djecu

.

.

-20%
Priče s morskoga dna

Priče s morskoga dna

Cijena: 10,49 EUR
Cijena s popustom: 8,39 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,49 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Nova knjiga Jasminke Tihi-Stepanić Priče s morskoga dna omaleni je kompendij literarno-maritimnoga blaga koje je nadahnuto mnogim žanrovima – bajkom, (pseudo)legendom, (kvazi)predajom o postanku neke pojave ili bića i, naravno, kratkom pričom...  (Bonislav Kamenjašević)

 

Priče s morskoga dna Jasminke Tihi-Stepanić zbirka je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole, ali je sa zanimanjem mogu čitati i starija djeca. Mnoge od tih priča izvedene su u emisiji Priča za laku noć na Prvom programu Hrvatskoga radija i u dječjim časopisima, a priče Kako su nastali morski oblutci i Priča o ribaru i zlatnoj ribici objavljene su kao slikovnice u izdavačkoj kući Sipar d. d.

Zbirka donosi trinaest priča tematski vezanih za život na morskome dnu. Bogat biljni i životinjski svijet jadranskoga podmorja mjesto je gdje se odigrava radnja priča, a likovi su njegovi stanovnici – morske zvijezde, ježinci, morski konjici, rakovi, koralji, moruzgve, školjke, hobotnice, jedrilci, jadranske klobučiće, morske trave… Priče se temelje na stvarnim podatcima o pojedinim morskim vrstama, no oni su utkani u bajkovito ruho koje im daje toplinu i čaroliju klasičnih priča za djecu. Priče su alegorijske, likovi su nositelji određenih ljudskih osobina i njihovi međusobni odnosi oslikavaju odnose među ljudima. Bajkovit svijet morskoga dna mjesto je na kojemu se preispituju temeljne ljudske vrijednosti, kao što su ljubav, prijateljstvo, odanost, posvećenost nekoj ideji, bratska i roditeljska ljubav, potraga za smislom života, važnost umjetnosti u životu i slično. U mnogima od njih možemo iščitati ekološku problematiku i potrebu zaštite mora od nepoželjnih utjecaja.

Priče nose nenametljivu poruku i imaju odgojni karakter upućujući male čitatelje u tajne života i međuljudskih odnosa. Svojim pričama autorica nas odvodi u tajanstvene predjele podmorja razotkrivajući nam osebujan život morskih stanovnika. U maštovitom spletu bajkovitosti, legendi o postanku i biološke faktografije defiliraju rakovi, moruzgve, školjke, morski konjici, ribe… koji nam šalju poruke o opstanku, o ljubavi, o ljepoti umjetnosti, o prijateljstvu, o pomaganju, o ispunjenom ili promašenom životu.

Pogledajte i druga zanimljiva izdanja nagrađivane autorice Jaminke Tihi-Stepanić ovdje:

Ljeto na jezeru Čiču 

Dom iza žice

O autorici:

Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskoga jezika u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Piše za djecu i mlade. Priče objavljuje u časopisima Modra lasta,  Smib,  Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju u emisiji Priča za velike i male i u TV seriji HRT-a Pssst...Priča! Njezin roman prvijenac Imaš fejs? dobio je Nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini, a istoimena radioigra nagrađena je 2012. posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY. Roman je izabran za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda koji organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara.

Objavila je roman Bacit ću ti kompjutor kroz prozor 2013. godine i zbirku priča Baš kao Harry Potter 2014. godine. Bacit ću ti kompjutor kroz prozor ušao je u najuži izbor za Nagradu “Grigor Vitez”. Slijedi roman Moja neprijateljica Ana za koji je 2016. dobila Nagradu “Anto Gardaš”. Sljedeće godine po romanu je na HR-u snimljena istoimena radioigra. Slikovnicu Priča o ribaru i zlatnoj ribici objavila je 2016. godine, a slikovnicu Kako su nastali morski oblutci 2018. u nakladničkoj kući Sipar d. d.. Roman Dom iza žice objavila je 2017. Iduće godine ušao je u najuži izbor za nagrade “Grigor Vitez” i "Anto Gardaš” te 2018. predstavlja dječju književnost Republike Hrvatske na međunarodnom natječaju za dječju knjigu Mali princ u Tuzli. Posljednji roman Jasminke Tihi-Stepanić Ljeto na jezeru Čiču tiskan je 2018. Iste godine izabran kao jedan od romana za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda. Nagrađen je Nagradom „Grigor Vitez“ za najbolji roman za mlade u 2018.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Slon
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
104
UDK
821.163.42-93-32
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
17 x 21
ISBN
9789533552866