Jasmin B. Frelih,Na/Pola,slovenija,eu nagrada za književnost.

.

.

-46%
Na/Pola

Na/Pola

Cijena: 17,13 EUR
Cijena s popustom: 9,17 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 17,13 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

    Jasmin B. Frelih, jedan od najznačajnijih suvremenih slovenskih pisaca mlađe generacije, napisao je hvaljen antiutopijski roman pod nazivom Na/pola, za koji je dobio Nagradu za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013. i Nagradu Europske unije za književnost 2016. godine.

Frelihov roman donosi zgusnutu i na pojedinim mjestima hipnotičku priču, magičnu i gotovo proročku…“

Matej Bogataj, Delo

Radnja romana odvija se u ne tako dalekoj budućnosti: mala po­greška u globalnoj komunikacijskoj mreži dovela je do toga da do­tad ujedinjena civilizacija počinje pucati po šavovima. Najizloženiji su milenijalci, zatočeni u svijetu koji se raspada, a koji nisu željeli… Među njima su i prijatelji iz djetinjstva – Evan, ovisnik i kazališni redatelj koji priprema ambicioznu predstavu, Kras, bivši ministar rata i obiteljski patrijarh koji u društvu bližnjih proslavlja pedeseti rođendan, te Zoja, poznata anarhistička pjesnikinja koju uhodi opa­san čudak. Glavni junaci očajnički nastoje oživiti čaroliju nekadaš­njega života, a njihovi putevi ponovno se isprepleću u potrazi za slavom, pripadanjem i smislom.

Svijet Frelihova romana u potpunosti je rascjepkan. Pritom je komunikacija onemogućena, a geografske i kulturne razlike brišu se. Bez obzira na to gdje se priče zbivaju, njegovi likovi imaju zajednički osjećaj da žive u fragmentiranom i nestalnom svijetu. To vrijedi kako za njegovu zbirku kratkih priča Ideoluzije (2015.) tako i za roman Na/pola. Eksperimentalnim stilom i usredotočenošću na proturječja modernoga svijeta, autor u ovom nagrađivanom djelu propituje opasnosti koje krije budućnost, kao i samu prirodu romana. U prijevodu Jagne Pogačnik.

 

„Frelih kompozicijski i jezično piše živahno, ali najvažnije je što donosi moćan glas novoga naraštaja.“

Iz obrazloženja Nagrade za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013.

 

„Roman Na/pola dobar je jer prepoznaje čovjekovu unutarnju i vanjsku pomutnju i pri tome pršti stvaralačkom energijom.“

Ana Schnabl, www.ludliteratura.si

 

O autoru

Jasmin B. Frelih, slovenski književnik i urednik, rođen je u Kranju 1986. godine. Njegov prvi roman Na/pola (Na/pol), koji je objavljen 2013. u izdanju Cankarjeve založbe, dobio je odlične kritike i veliku medijsku pozornost. Autor je za tu knjigu primio Nagradu za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013. i Nagradu Europske unije za književnost 2016. Osim toga, spomenuti roman, koji možete čitati na hrvatskom jeziku u prijevodu Jagne Pogačnik, našao se u užem izboru za Nagradu Kresnik – značajnu slovensku književnu nagradu – za najbolji roman 2013. Frelih je 2015. godine objavio zbirku kratkih priča pod nazivom Ideoluzije, a usto je i urednik književnoga časopisa I.D.I.O.T. Autorovi tekstovi i prijevodi objavljeni su u brojnim slovenskim književnim časopisima.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez
Broj stranica
360
UDK
821.163.6-31=163.42
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
13.8 x 21
Prevoditelj
Jagna Pogačnik
ISBN
9789533552507