Jadranko Prlić: 2012

.

.

2012

Eseji iz političke ekonomije današnjice
Cijena: 129,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Autor – u skladu s kineskom riječi xiandai – smatra da je najrelevantnija povijest ona koja se piše u trenutku njezina nastajanja. Knjiga “2012 ” zbirka je eseja o nekim ključnim pitanjima današnjice o kojima bi svaki prosječni intelektualac, bez obzira na zanimanje, trebao imati mišljenje. Primjera radi: mišljenje o tranziciji u kojoj Istok i Jug trebaju postajati sve sličniji Sjeveru i Zapadu; o dobu u kojem Zapad slabi, a svijet ulazi u “azijsko stoljeće”, u kojem je populizam demokracija, s kratkoročnim ciljem svih politika u ponovnom izboru, donio razvijenim zemljama modernog svijeta krizu dugova… Prlić piše o bujanju fnancijskog sektora koji je sve manje povezan s realnom ekonomijom, promašajima u matematičkim modelima sa “sigurnom” dobiti, iskušenjima pojave negativnih kamata, opasnosti novih inflatornih trendova kako bi se izbjeglo japansko deflatorno iskustvo.

Globalizacija je jednostavno uzvratila udarac, jer je nastajanje nove srednje klase u novo -tržišnim ekonomijama, napose u zemljama BRIC-a, dovelo u pitanje stečena prava u zapadnim državama blagostanja. Ne samo da najveće multinacionalne korporacije u tim zemljama nalaze prostor za jeftiniju proizvodnju, nego su za njih sve manje važni, sve malobrojniji domaći potrošači. Je li nejednakost u novim tržišnim ekonomijama neizbježna, te konkurira li kineski kapitalizam do sada uobičajenim poimanjima kapitalističkog uređenja? Kako kreirati optimizam da bi se prevladala ekonomska i politička kriza? Je li ekonomija uopće znanost i kakva je uloga društvenih znanosti uopće – to su samo neke od tema u ovom pregledu današnjice.

Razumijevanje globalnoga postaje jedan od preduvjeta funkcioniranja u društvenom životu uopće. U kojem zaposlivost – sposobnost da se radi ono što se traži – postaje važnije od samog radnog mjesta. U tom kontekstu autor nudi opciju preispitivanja dogme o nužnosti rasta razvijenih zemalja.

“2012 ” predstavlja najkraći kompetentan vodič vremena u kojem živimo.

Podaci

Nakladnik
Alfa
Biblioteka
Duh vremena
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
320
Godina izdanja
2012
Dimenzije
13 x 18,5
ISBN
978-953-297-335-8

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn