Tito - I. Goldstein, S. Goldstein - Knjižara Ljevak

.

.

Tito

Tito

Cijena: 46,32 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 4.

Biografija Josipa Broza Tita koju su napisali Ivo i Slavko Goldstein najobimnija je, najdetaljnija i najobuhvatnija njegova biografija napisana posljednjih godina. Ona pokriva apsolutno sve aspekte njegova života i političkog djelovanja, pa i one najkontroverznije. Na knjizi su autori radili nekoliko godina, a o kako je temeljitom radu riječ pokazuje i činjenica da rukopis ima 1300 kartica. To već samo po sebi govori da su se autori trudili da ne propuste da se detaljno pozabave svime što bi bilo važno, a posebno da ne propuste išta oko čega se i u najnovije vrijeme oko Tita vode polemike.

To je ozbiljna, temeljita biografija minuciozno provjerenih činjenica na temelju brojne dokumentacije i literature koja o Titu postoji, pa u knjizi ima više od 2200 bilježaka. Knjiga je pisana vrlo zanimljivo, jer se vrlo živo opisuju na temelju izravnih svjedočanstava sudionika događaja ključni momenti iz Titova života. Naime, jedan od važnih izvora za ovu knjigu bili su brojni memoari Titovih suradnika i drugih svjedoka njegovog djelovanja. Autori se prešli sve najvažnije etape života Josipa Broza Tita, posebno se baveći Titovim usponom na čelo jugoslavenske komunističke partije, vrlo uspješnim ratnim razdobljem, sukobom sa Staljinom, njegovim lutanjem kada je riječ o smjerovima razvoja jugoslavenskog socijalizma, a značajan napor napravljen je i da se opiše onaj dio njegove političke biografije koji se obično zanemaruje, a to su posljednje godine njegove vladavine, kada više nije imao niti snage niti sposobnosti da se suoči sa izazovima novog doba.

Autori se bave i Titovom pozicioniranju na međunarodnoj sceni, laviranjem između Istoka i Zapada. Nastoje što preciznije razdvojiti svojedobne mitove koji su se stvarali oko samoupravljanja i nesvrstanosti od onoga koliko su te dvije ključne odrednice Titove politike bile stvarno vrijedne i važne. Vrlo je detaljno opisano i stvaranje njegovog kulta ličnosti u čemu je i sam Tito ključno sudjelovao. Naravno da su se autori bavili i onim pitanjima o kojima se posljednjih godina vode polemike, posebno o kakva je bila Titova uloga u komunističkoj represiji za vrijeme rata i u poraću, pa i u kasnijem obračunu s neprijateljskom emigracijom. Poseban odjeljak posvećen je hrvatstvu i jugoslavenstvu Josipa Broza Tita.

Tu su i odjeljci o odnosu Tita i Krleže, te Tita i Tuđmana. Knjiga govori i o njegovim uspjesima, posebno kao vojskovođe, kao uglednog državnika na svjetskoj sceni, a govore i o razdoblju ekonomskog razvoja zemlje u prvim desetljećima nakon rata. U knjizi ima jako mnogo novih stvari, posebno kada je riječ o kontroverznim boravcima Tita u Staljinovoj Moskvi, o tome da li je Tito u potpunosti kontrolirao situaciju u dvije najvažnije partizanske bitke na Neretvi i na Sutjesci, a vrlo je zanimljiv i sasvim novi pristup prikazu posljednjih godina Titova života, sa posebnim naglaskom na njegov razlaz sa suprugom Jovankom.

U knjizi su pokriveni glavni aspekti i njegovog privatnog života, te obrađen odnos sa svim njegovim službenim i neslužbenim suprugama, uključujući i moskovsku suprugu Luciju Bauer i ratnu neslužbenu suprugu Davorjanku Paunović Zdenku.

Knjiga ne završava Titovom smrću, nego govori i o onome što je ostalo od njegove političke baštine. Nema nikakve sumnje da će knjiga izazvati veliku pozornost, a sigurno i rasprave i polemike, na što su autori spremni. Titovi apologeti vjerojatno s knjigom neće biti zadovoljni jer će se neki mitovi o Titu u knjizi dokumentirano nijekati, no, isto vrijedi i kada je riječ o Titovim kritičarima, jer autori opovrgavaju i razne negativne teze i spekulacije koje se o Titu posebno u posljednje doba mogu pronaći u recentnoj literaturi o njemu.

Podaci

Nakladnik
Profil
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
911
Godina izdanja
2020
Dimenzije
19 x 24
ISBN
9789533137506