Menažerija | Ivana Brlić-Mažuranić | Knjižara Ljevak

.

.

-10%
Menažerija | Knjižara Ljevak

Menažerija

Ilustrirala: Vendi Vernić

Cijena: 15,90 EUR
Cijena s popustom: 14,31 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,90 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

MEĐUNARODNA NAGRADA ZA ILUSTRACIJU SAJMA DJEČJE KNJIGE U BOLOGNI – FUNDACIÓN SM 2018.

O knjizi:

Priču Menažerija Ivana Brlić-Mažuranić napisala je kao mlada mama. Priča je prvi puta izašla u zbirci pjesama i pripovijedaka Škola i praznici objavljenoj 1905. godine. Početkom 20. stoljeća, prije 120 godina, Ivana je s obitelji – s mužem i četvero djece –slobodne dane i praznike provodila u obiteljskom vinogradu, u ljupkoj ladanjskoj vili u kojoj su nerijetko primali i goste, prijatelje i rođake, da s njima provode duge, tople ljetne dane. Zgoda koju autorica pripovijeda zbila se, vrlo vjerojatno, tijekom ljetnih praznika u Brlićevcu.

Bilo je to u vrijeme prije nego što su postojali zoološki vrtovi, no djeca i odrasli ponekad su imali prilike uživo vidjeti velike i neobične životinje na putujućim izložbama, nerijetko u sklopu cirkusa. Mali Brlići i njihovi prijatelji tako su jednoga ljeta, kada je putujući cirkus pristigao u njihovo mjesto, posjetili menažeriju i prvi puta vidjela lava, tigra i majmuna. Priča o njihovoj ideji da organiziraju svoju izložbu divljih životinja tako što će maskirati i urediti svoje kućne ljubimce puna je toplog, nježnog humora i vesele atmosfere bezbrižnog djetinjstva, ali prikazuje i jednu povijesnu epizodu u razvoju odnosa ljudi i divljih životinja.

Likovi djevojčica i dječaka u pripovijetkama iz te zbirke nose imena Ivanine djece, nećaka i njihovih prijatelja, koji u to doba imaju između 6 i 12 godina. I u ovoj priči pojavljuje se razumna Nada (najstarija Ivanina kći, rođena 1893.), vesela Zora (srednja Ivanina kći, rođena 1897.), maštoviti Veljko i žustri Zlatko i Ljerka (prijatelji malih Brlića).

Uz izvanredne ilustracije Vendi Vernić koja je dobitnica prestižne Međunarodne nagrade za ilustraciju Sajma dječje knjige u Bologni – Fundación SM, ova knjiga donijet će mladim čitateljima, a i onima malo starijima, izniman užitak čitanja.

- Dubravka Zima

O autorici:

Ivana Brlić-Mažuranić hrvatska je književnica, omiljena autorica bajki i dječjeg romana. Rodila se u Ogulinu 1874. godine u obitelji Mažuranić. Njezin je djed bio ban i pjesnik Ivan Mažuranić. Odrasla je u Zagrebu, uživajući u lijepom djetinjstvu i mladosti: učila je francuski, njemački i engleski jezik, puno je čitala, pohađala je plesnu školu i uživala u plesanju, svirala je klavir, zimi klizala na klizalištu, družila se s prijateljicama i prijateljima na zagrebačkim šetnicama i promenadama, rado posjećivala kazališne predstave i uživala u ljetovanjima na obiteljskom vinogradskom posjedu Hališću u blizini Varaždina. No cijelo je vrijeme znala da želi biti spisateljica i već je kao djevojčica pisala pjesme i priče u svoj dnevnik. Udala se mlada i preselila iz Zagreba u Slavonski Brod odakle je bio njezin suprug, odvjetnik Vatroslav Brlić. Rodila je petero djece i živjela udobnim obiteljskim životom u Brodu. No nije odustala od svoje žarke želje za pisanjem. Kad su joj djeca malo porasla, počela je pisati dječje priče i pjesme koje je izmišljala za svoju djecu. Njezine su najpopularnije knjige dječji roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića (objavljen 1913.) i zbirka bajki Priče iz davnine (objavljena 1916.). Kad su je te dvije knjige proslavile, postala je ugledna spisateljica. Njezine su knjige prevedene na mnoge svjetske jezike, a dvaput je predložena za Nobelovu nagradu. Godine 1937. zagrebačka Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti (skraćeno JAZU) primila ju je u svoje članstvo kao prvu ženu od svojega osnivanja. Bila je to velika čast koja je pokazala koliko je njezin književni rad važan i vrijedan. Umrla je u Zagrebu 1938. godine.

O ilustratorici:

Vendi Vernić (1991., Zagreb) ilustratorica je, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je 9. Međunarodne nagrade za ilustraciju Sajma dječje knjige u Bologni – Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči Krokodil F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici Luda kuća Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade „Grigor Vitez” i tri nagrade „Ptičica” za ilustraciju, te nagradu „Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu.Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju i Seulu, te je sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad je ilustrirala 11 objavljenih dječjih knjiga i slikovnica. Hrvatska je kandidatkinja za Časnu listu IBBY-ja 2024. u kategoriji ilustratora.

O urednici:

Emica Calogjera Rogić glavna je urednica u Nakladi Ljevak. Diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu te magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Radila je 10 godina kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, 3 godine kao sveučilišna lektorica na Sveučilištu Sorbonne u Parizu i 15 godina na poziciji izvršne urednice za hrvatski jezik, strane jezike, rječnike, časopise i dječju knjigu. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
44
Godina izdanja
2024.
Dimenzije
24,5 x 28 cm
ISBN
9789533557779