Narukvica | Ivan Aralica | Knjižara Ljevak

.

.

Narukvica | Knjižara Ljevak

Narukvica

Cijena: 29,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Ova filigranski precizno izrađena narukvica od priča dobrim se dijelom tematski i prostorno-vremenski naslanja se na niz piščevih romana s autobiografskom podlogom kakvi su, primjerice, Sunce, Sjene ili Mačke i macani.

Iako opsegom impresivan roman, Narukvica je koherentno djelo, a brojne epizode i digresije ne djeluju kao zatoke i rukavci, nego kao pritoci i pritočići koji se slijevaju u jednu rijeku. Iako nije povijesni roman, barem ne na onaj način na koji su to autorovi romani Psi u trgovištu, Put bez sna ili Duše robova po kojima je autor stekao književnu slavu, Narukvica zasijeca u gotovo sve važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća: sukobe tijekom Drugoga svjetskog rata, partizansko-četničke zločine, odnos Zadra i zaleđa tijekom talijanske uprave nad gradom prije rata i za vrijeme rata, političke progone i hrvatsku emigraciju, hrvatsko proljeće i njegov slom, srpsku pobunu i Domovinski rat, poratnu privatizaciju… S dosada objavljenim romanima Sunce, Sjene te Mačke i macani Ivan Aralica stekao je status jednog od najzanimljivijih autora u suvremenoj hrvatskoj autobiografskoj prozi. Roman Narukvica, s jedne strane, kompletira taj autobiografski niz.

U majstorsko tkanje priče o velikim nacionalnim temama Ivan Aralica upleće položaj žene u patrijarhalnom okružju stvarajući raskošno oslikanu panoramu cijele jedne epohe.

Pogovor napisao Damir Pešorda

Podaci

Nakladnik
Školska knjiga
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
692
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
13.5 x 20.5
ISBN
9789530623569