Saznanje i politika: Ilija Vujačić

.

.

Saznanje i politika

Saznanje i politika

Cijena: 100,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Veza spoznajne i političke teorije rijetko je očigledna, često podrazumijevana, a najčešće neosvijetljena. U pitanju su mogućnosti i granice spoznaje političke "zbiljnosti", kao i utjecaj vrijednosti i funkcija vrednovanja u "političkom saznanju i djelovanju".

Knjiga Saznanje i politika pokazuje kako se u sklopu epohalne promjene, koja se odvijala od 15. do 18. vijeka, tradicionalno (antičko i srednjovjekovno) društvo preobražavalo u moderno, na temelju misaonih pretpostavki da se svijest i svijet mogu racionalizirati. Revolucionarni kulturno-povijesni obrat dogodio se prijelazom s aristotelovske praktičke filozofije na modernu političku teoriju. Temeljno su različiti mjesto i epistemološki status politike u modernom racionalizmu Descartesa i Bacona, u usporedbi s mjestom politike u Aristotelovom spoznajnom sustavu i njegovim shvaćanjem političkog mišljenja kao praktičke filozofije.

Novovjekovnu vjeru u racionalnost u 18. vijeku karakteriziraju dva različita poimanja racionalnosti: dvije različite procjene saznajne moći razuma, kao i dva različita shvaćanja ljudske prirode i čovjekova djelovanja tvore temelj razlikovanja konstruktivističkog i kritičkog racionalizma. Prva se tradicija zasniva na kartezijanskom epistemološkom optimizmu i političkom konstruktivizmu koji iz čistog uma izumljuje modele savršene društvene zajednice (od Leibniza, preko prosvjetitelja XVIII. i scijentizma XIX. stoljeća, do Plamenatza). Druga se tradicija zasniva na epistemološkom i antropološkom pesimizmu te evolutivnom pogledu na društvo i politiku (od Mandevillea, Humea i Smitha do Hayeka i Poppera). Između njih dvije smješta se društvena teorija Johna Stuarta Milla, egzemplarna po tome što se od klasičnog liberalizma, zasnovanog na kritičko-racionalističkim pretpostavkama, dosljedno udaljava prema socijalnom liberalizmu i velferizmu, na konstruktivističko-racionalističkim zasadama. Tek se tim bitnim razlikovanjem u pojmu racionalizma omogućuje primjereno teorijsko promišljanje spoznajnih i antropoloških pretpostavki koje se nalaze u temeljima suvremenih modela političkog mišljenja i djelovanja. 

Knjiga je objavljena u sunakladništvu s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske.

Podaci

Nakladnik
Disput
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
352
Godina izdanja
2014
ISBN
978-953-260-218-0

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn