.

.

Kratka rasprava o unutarnjem životu

Kratka rasprava o unutarnjem životu

Cijena: 115,00 HRK
Cijena s popustom: 103,50 HRK
Količina

"Od svih mojih knjiga o filozofiji i duhovnosti, ova je zasigurno najpristupačnija, ali vjerojatno i nakorisnija. Kroz nju ne pokušavam prenijeti teorijsko znanje, već praktično, koje je puno bitnije: kako živjeti dobar, sretan život u harmoniji sa samim sobom i s drugima. Što u ovoj knjizi jednostavnim riječima i primjerima iznosim, kao u razgovoru s prijateljem, je rezultat tridesetogodišnjeg istraživanja i eksperimenata. Moje svjedočenje ne bi imalo nikakve težine da nije potkrijepljeno filozofijom velikih mudraca koji su obilježili moj život: Buda, Konfucije, Sokrat, Aristotel, Epikur, Epiktet, Isus, Montaigne, Spinoza, Schopenhauer, Levinas i drugi.

 
Postojanje je činjenica, življenje je umjetnost. Bit je života put od neznanja k znanju, od straha k ljubavlju.
Dodat ću još nešto važno, nešto što u ovoj kratkoj  raspravi možda nisam dovoljno naglasio. Kao  što kaže Spinoza u Etici, u biti samoga života i bitka postoji duboka radost. Radost je tu, a mi moramo naučiti da je vidimo, prihvatimo, dopustimo joj da se pojavi. Psihološki ili filozofski rad pomaže u otklanjanju prepreka koje često sprečavaju naviranje radosti. Upravo zato što smo tu radost okusili, pa makar i samo na trenutak, istinski ćemo se uključiti u traganje za istinom, dobrotom, ljepotom. I upravo zato što ćemo je sve češće kušati, ovo će traganje za mudrošću i dalje rasti. Isto onako kao što učimo voljeti zato što smo okusili ljubav, tako ćemo, upravo zato što smo okusili blaženstvo, poželjeti napredovati  u kreposti. K odricanju vodi radost, a ne obratno."

 
Pitanja o životu i dobrom življenju intrigirala su filozofe i obične ljude oduvijek, a Lenoir u sažetom obliku pokazuje kakvi su sve odgovori u tom smislu davani kroz povijest, no istovremeno je originalan i u izboru tema i primjera, kao i u svojim interpretacijama misli drugih autora te u odmjerenom, ali snažnom isticanju vlastitih teza. Utemeljenost u tradiciji filozofije i kulture s pogledom na naše "ovdje i sada" kod Lenoira dovodi do dvostrukog učinka: čitatelji će u kratkim cjelinama posvećenima pojedinim temama steći cjelovit i dubok uvid u određeni problem, a opet će biti zaintrigirani da istražuju dalje, jer Lenoirova knjiga obiluje referencama na filozofe i mislioce od antike do danas, koji u autorovoj perspektivi postaju naši suvremenici.

Prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

 
Ovom filozofskom raspravom Lenoir ne želi izlagati nikakvu teoriju, nego temeljem vlastitoga 30-godišnjeg istraživanja i iskustva i iskustva svjetskih mudraca govoriti o vrijednosti života, povjerenju, vjeri, odgovornosti za vlastiti život, djelovanju i nedjelovanju, značenju tišine i meditacije u čovjekovu životu, o važnosti spoznavanja i moći razlučivanja, o potrebi upoznavanja samoga sebe, stjecanju kreposti i vlastitim postajanjem slobodnim, o ljubavi prema samome sebi kao i unutarnjem ozdravljenju, o zlatnome pravilu – čuvanju „zlatne sredine“, o ljubavi prema drugome, zatim o nenasilju i praštanju, o nedaćama koje čovjeka snalaze te o smrti i njenom prihvaćanju, o humoru i ljepoti. Knjiga nudi model kako spoznati vrijednost vlastitoga života, kako se suočiti sa životnim hendikepima, prihvatiti ih i ići dalje, kako unatoč svim nedaćama koje nas prate biti sretan i zadovoljan, izgrađivati i voljeti sebe, ali i druge, biti prijatelj.

Prof. dr. sc. Ivan Markešić

Podaci

Nakladnik
TIM press
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
176
Godina izdanja
2015
Prevoditelj
Divina Marion
ISBN
9789538075032

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika