Bogovi i junaci antičkih mitova - Ljevak online knjižara

.

.

Bogovi i junaci antičkih mitova

Cijena: 250,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Likovi iz antičke mitologije sastavni su dio naše kulture, umjetničke baštine i jezične tradicije. Susrećemo ih u poslovicama i u književnosti, u znanstvenom nazivlju i imenima svemirskih raketa, u astronomskim atlasima i na kazališnim daskama, u djelima kipara i slikara, na filmu, televiziji i u glazbi, u križaljkama i političkim govorima. Često ih spominjemo a da ni ne razmišljamo o tome kako su ušli u naš jezik, način razmišljanja i običaje.

Bogovi i junaci antičkih mitova novo je i izmijenjeno izdanje popularne knjige o antičkoj mitologiji slavnoga autora Vojtecha Zamarovskog. Njegov je leksikon koristan priručnik i zanimljivo štivo u jednom, jer pruža sažetu, znanstveno utemeljenu a istodobno najširem krugu čitatelja pristupačnu informaciju o 800 najvažnijih likova mitova antičke Grčke i Rima, koji danas čine neupitno opće dobro moderne kulture i civilizacije. Uz njihove pojedinačne osobine, međusobne odnose i isprepletene sudbine, Zamarovský rekonstruira kulturno-povijesni kontekst i pojašnjava kako je opisane likove i njihove postupke doživljavao čovjek u antička vremena, a svojim vještim stilističkim postupcima autor nudi i istančan odnos čovjeka našega doba prema klasičnoj mitološkoj građi. Uz većinu obrađenih mitoloških likova autor je dodao i zabilješke o kasnijim obradama njihovih sudbina i uz njih vezanih motiva – u književnosti, likovnim umjetnostima i glazbi, od najstarijih vremena do naših dana, čime je stvorio opsežan katalog umjetničke baštine antičke mitologije. S dopuštenjem autora dodani su podatci o antičkoj baštini pronađenoj na hrvatskom tlu te o umjetničkim djelima hrvatskih autora koji su nadahnuće našli u antičkim mitološkim motivima i sudbinama mitoloških likova.

Uz natuknice, navedene na hrvatskom, grčkom i latinskom, knjiga sadrži ilustracije najznačajnijih djela svjetske antičke baštine, a više od 60 ilustracija s područja likovne umjetnosti iz domaćih izvora pruža uvid u postojanje i vrijednost antičke baštine u Hrvatskoj.

Dodatci: etimološko kazalo, kazalo mitoloških imena, kazalo povijesnih imena.

Podaci

Nakladnik
ArTresor naklada
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
372
Godina izdanja
2004
Dimenzije
21,5 x 29
Prevoditelj
Mirko Jirsak,Predrag Jirsak
ISBN
978-953-6522-50-0