Planina bitaka | F.W.D. Deakin | Knjižara Ljevak

.

.

Planina bitaka | Knjižara Ljevak

Planina bitaka

Cijena: 30,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 3.

Frederick William Dampier Deakin, tada u činu majora, bio je član prve Britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, i to kao osobni izaslanik premijera Winstona Churchilla.

U proljeće 1943., zajedno kapetanom Williamom Stuartom te dvojicom radiotelegrafista, bacio se padobranom u mrak iznad Durmitora i ne sluteći da će se samo koji dan kasnije naći usred njemačke operacije Schwartz, Bitke na Sutjesci, jedne od najkrvavijih, najokrutnijih te svakako jednu od presudnih bitaka u 2. svjetskom ratu na Balkanu, u kojoj je iscrpljenu partizansku vojsku napalo 127.000 neprijateljskih vojnika s više od 300 zrakoplova. U knjizi Planina bitaka, koju je pripremao punih dvadeset godina, Deakin objavljuje svoja sjećanja na te krajnje dramatične, "paklene", dane i noći tijekom kojih je poginulo više od 7500 partizana. "Našli smo se u svijetu gdje nije bilo zarobljenika, gdje je naše ranjenike neprijatelj ubijao, u slučaju da zaostanu. Prvo što me zaprepastilo bilo je da je to rat u kojem se možeš kretati samo noću, a noću si ti jača strana. Noć je pripadala nama. Dan je pripadao Nijemcima, iz jednostavnog razloga što se nismo mogli kretati. Oni su imali i avione i topove, a mi ni jedno ni drugo. Kad kažem 'mi', mislim na jugoslavenski Vrhovni štab i na nas, Britansku misiju", izjavio je Deakin u jednom intervjuu. Kako je on zapravo doživio Josipa Broza Tita? Kako je doživio ostale partizanske zapovjednike, partizane i njihovu borbu, a kako četnike? Kako su partizani uopće uspjeli probiti tako čvrst neprijateljski obruč? Kakvi su i koji zapravo bili britanski ratni i politički planovi na Balkanu? To su samo neka od pitanja na koja Deakin - i kao povjesničar i kao neposredni svjedok i kao nadahnuti pisac - pokušava odgovoriti u Planini bitaka koja se prvi puta pojavljuje u hrvatskome prijevodu i koja se čita kao najnapetiji povijesni i ratni roman.

"Čitati Planinu bitaka, pokušati razumjeti što je Deakin pisao i što su on i drugi činili, mogao bi biti novi/stari početak za jasnije razumijevanje naše prošlosti, odnosa dobra i zla i uloge pojedinca u prošlosti." (Iz pogovora prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine)

Podaci

Nakladnik
Media bar d.o.o.
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
374
Godina izdanja
2024.
Dimenzije
14.5 x 21.5
Prevoditelj
Petar Vujačić
ISBN
9789538357206