Florence Hartmann: Zviždači

.

.

Zviždači

Zviždači

Nečista savjest naših demokracija
Cijena: 99,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Knjiga o modernom svjetskom fenomenu zviždača, o ljudima spremnima žrtvovati karijere i sigurnost kako bi javnosti otkrili zloupotrebe i nezakonitosti državnih institucija i velikih korporacija na koje su naišli radeći za njih.

U knjizi su opisane sudbine šest poznatih zviždača iz različitih zemalja. To su američki vojnikBradley Manning, zaslužan za otkrića ratnih zločina u Iraku na internetskoj stranici Wikileaksa, američki obavještajac Edward Snowden koji je razotkrio masovno elektroničko prisluškivanje američke tajne službe NSA-e, Izraelac Mordechai Vanunu koji je otkrio izraelske nuklearne tajne, britanski znanstvenik David Kelly koji je razotkrio mračne poteze britanske vlade prije invazije na Irak, hrvatska bankovna službenica Ankica Lepej koja je razotkrila financijske tajne obitelji Tuđman i američki istraživač Daniel Ellsberg koji je objavio tzv. Pentagonske papire i tako pridonio kraju rata u Vijetnamu.

Njihove priče završile su vrlo različito - neki su završili u zatvoru, neki više nisu na životu, neki su ogorčeni načinom na koji se javnost ponijela prema njima; jedino je američki istraživač Daniel Ellsberg danas u svojoj domovini slavljen kao veliki borac za slobodu govora. No, nitko od njih nije požalio zbog onoga što je uradio. Štoviše, ponose se time.

Autorica, govoreći o modernom fenomenu zviždača, prvo iznosi analizu tog modernog fenomena, razmatra politički, pravni, medijski i etički aspekt ove pojave, posebno u svjetlu ustavnih rješenja u raznim zemljama kada je riječ o slobodi govora i političkog djelovanja. Tko je to zviždač ona ovako definira:

"Da bi netko mogao tvrditi da je zviždač, nije dovoljno da nešto prijavi, već usto pred oči javnosti treba iznijeti i dokaze za svoje optužbe ili barem opipljive elemente koji će opravdati njegove sumnje. Zviždač se ne bavi klevetanjem. U suprotnom je varalica i zakon mu u Francuskoj, kao i u Hrvatskoj, predviđa strogu kaznu. Zviždač nije lažljivac i ne motivira ga namjera da nekomu našteti, nego želi spriječiti neku katastrofu ili zaustaviti neke sporne radnje. Raspolaže bilo apsolutnim dokazima o protuzakonitim radnjama, bilo još nesavršenim dokazima, opipljivim znakovima ili, u slučaju znanstvenog istraživanja, lepezom uvjerljivih indicija koje predstavljaju signale za uzbunu vezanu uz neku neposrednu opasnost ili opasnost koja se pomalja. Za organizaciju Transparency Inernational, koja se bori protiv korupcije i za zaštitu onih koji je prijavljuju, zviždač je osoba „koja u svojoj profesionalnoj djelatnosti svjedoči radnjama koje su nezakonite ili opasne za okolinu, i koja iz građanske dužnosti odluči o njima obavijestiti vlasti koje ih mogu zaustaviti".

Premda se to nekima možda neće svidjeti,  zviždači nisu profesionalci za uzbunjivanje javnosti. Oni su osobe "koje u svojoj profesionalnoj djelatnosti svjedoče radnjama koje su protuzakonite ili opasne za ljude“, primorane na to da se opredijele ili za svoju profesionalnu obvezu diskrecije ili za svoju građansku dužnost. Sve te osobe stavljaju na kocku svoju karijeru, plaću, privatni život, a katkad i slobodu. Za razbijanje tišine potrebna je hrabrost i, uvijek, žrtva. Govorenje istine ima svoju cijenu."

Podaci

Nakladnik
Profil
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
188
Godina izdanja
2014
ISBN
9789533133652

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn