.

.

Makroekonomika I

Makroekonomika I

Za ekonomiste i neekonomiste s hrv. primjerima
Cijena: 249,00 HRK
Količina

Želja nam je bila da napišemo knjigu koja je razumljiva široj publici, a ne samo ekonomistima. Puno je lakše napisati ono što Paul Krugman zove „knjiga pisana grčkim slovima“ ili „gore-dolje analiza“. Izazov nam je bio da sačuvamo „dvije ruke“, odnosno da složene i ne jednoznačno određene tehnike makroekonomske analize učinimo razumljivima, korisnima i prihvatljivima široj publici, a da pritom ništa ne trivijaliziramo i vulgariziramo.

Potrudili smo se pokazati da se osnovni makroekonomski koncepti i teorije mogu primijeniti i na hrvatsko gospodarstvo. Zato smo pazili da naši primjeri budu ugrađeni u glavnu nit izlaganja. Treće, prilikom pisanja imali smo na pameti da svi studenti ekonomije ili poslovnih škola imaju neki kolegij koji uključuje makroekonomiku. U ovoj knjizi primjeri se odnose na Hrvatsku tako da se nadamo da smo čitateljima barem malo približili predmet.

U objašnjavanju osnovnih makroekonomskih agregata i odnosa nismo pratili samo jednu liniju razmišljanja o ekonomiji, već smo se trudili prikazati alternativne teorije, koje korijene vuku iz različitih škola ekonomske misli.

Nadamo se da smo za široki krug čitatelja zainteresiranih za hrvatsko gospodarstvo pridonijeli njihovom boljem razumijevanju makroekonomskih odnosa, mehanizama i međuovisnosti.

Važno je istaknuti da je knjiga posvećena analizi kratkog roka. U njezinom središtu je izgradnja modela kratkoročne opće makroekonomske ravnoteže. Početak savjesne makroekonomske analize počinje jednostavnim modelom makroekonomske ravnoteže kakav je izložen u ovoj knjizi.

Podaci

Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
230
Godina izdanja
2018
ISBN
9789539988331