Porez na dodanu vrijednost: RRiF plus

.

.

Porez na dodanu vrijednost

Primjena u praksi, VI. potpuno izmijenjeno izdanje

Cijena: 483,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Predgovor VI. izdanju

Kad je u pitanju porez na dodanu vrijednost, osobito nakon golemih promjena koje su nastale ulaskom Hrvatske u EU, novo porezno uređenje traži od nas da dosta toga zaboravimo i da u okruženju zajedničkog tržišta Unije primijenimo nova porezna pravila. Ova je naklada upravo sadržajno strukturirana prema vrstama poslovnih događaja u prometu dobara i obavljanju usluga prema novim naputcima iz novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost i novog Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (oba već s izmjenama i dopunama). Iskustvo od nepunih godinu dana omogućilo je autorima priručnika dovoljno stručne hrabrosti da se upuste u objašnjavanje porezno složenih poslovnih situacija. Tek neka područja (npr. agencijski poslovi u turizmu i graditeljstvo) nisu dovoljno porezno-pravno uređena, te ostaju još neke dvojbe u postupanjima.

U razradbi izložene građe služili smo se i propisima Europske unije i Direktivom vijeća EU iz 2006., njezinim izmjenama i dopunama, i provedbenom Uredbom Vijeća o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost. Na kraju, u slučaju velikoga poreznog spora slučaj može rješavati Sud Europske unije u Luxembourgu. To je nova komponenta koju sada moraju uvažavati i naša porezna tijela.

Ova je knjiga priručnik za svakodnevnu praksu. Građa je raspoređena prema logičkim cjelinama kako je uređuje Zakon o PDV-u: od predmeta i obveznika PDV-a do poreznih evidencija i sastavljanja prijava PDV-a. Uz primjere obračuna PDV-a, dana su i knjigovodstvena rješenja te rješenja za posebne slučajeve kad porezne evidencije moramo dopuniti (proširiti) dodatnim podatcima, kako to već navedeni porezni propisi nalažu. U drugom dijelu priručnika tiskani su pročišćeni tekstovi propisa, sve ažurirano s danom izlaska iz tiska (23. travnja 2014.). Knjiga je ponajprije namijenjena praktičarima u trgovačkim društvima, obrtima, ustanovama, neprofitnim udrugama, financijskom sektoru i dr. te pravnim i fizičkim osobama koje obračunavaju ovaj porez ili pak koje kontroliraju ispravnost obračuna ovoga prometnog poreza. Namijenjena je i studentima visokih škola i fakulteta koje imaju predmet porezi ili javne financije.

Glavni urednik dr. sc. Vlado Brkanić, prof. visoke škole, ovl. rač. i ovl. rev.

Podaci

Nakladnik
RRIF plus
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
1030
Godina izdanja
2014
ISBN
978-953-272-100-3