Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde

.

.

Uvod u psihoanalizu

Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde

Cijena: 128,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Knjiga je zamišljena kao uvod u psihoanalitičku književnu kritiku preko analiza djela autora kojima je posvećeno najviše psihoanalitičkih interpretacija. Tako knjiga sadržava pet detaljnih analiza sljedećih djela: Kralja Edipa i Edipa na Kolonu; Hamleta; Ukradenog pisma; Zločina i kazne te Dr Jekylla i g. Hydea. Svako pojedino poglavlje sadržava pregled psihoanalitičkih tumačenja navedenih djela, počevši od Freuda do suvremenih psihoanalitičkih teorija. 
Primjerice, analiza Hamleta W. Shakespearea započinje će Freudovim i Jonesovim osvrtima, usredotočenima na problem Edipova kompleksa. Pregled psihoanalitičkih tumačenja Hamleta zaključuje se radovima psihoanalitičkih feministica J. Mitchell i J. Rose koje naglašavaju problem pretjerane afektivne investicije u ženske likove (Gertruda) ili neželjene projekcije (Ofelija). 
Smisao ovog djela počiva u namjeri da se tumačenjem reprezentativnih književnih djela ujedno iščitavaju izraziti teorijski pomaci, kao i obrati unutar psihoanalize što psihoanalitičku kritiku danas upravo čini izrazito značajnom budući da je njezino suvremeno obilježje rezultat podjednako historizacije kao i uvođenja kulturne relativnosti u psihoanalitičke kategorije.

Podaci

Nakladnik
Leykam International
Biblioteka
Biblioteka Uvodi
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
308
Godina izdanja
2011
Dimenzije
12,50 x 20,00
ISBN
978-953-7534-73-8