

Sadržaj knjige čitatelja nastoji uvesti u šire promišljanje o priskrbljivanju hrane i ponašanju pri prehrani i konzumaciji pića u kontekstu onoga što se podvodi pod širi pojam gastronomije. Knjiga pokriva kronologiju razvoja i pokušava povezivati prošlost sa sadašnjosti, što je nužno ako se želi kritički prikazati današnji razvojni stupanj u zadovoljavanju potreba i želja za hranom i pićem kao egzistencijalnih ljudskih potreba najvišeg ranga prioriteta. U esejskom pristupu pisanju naglasak u knjizi ipak je na aktualnim spoznajama u ovome vrlo širokom području ljudskih potreba i interesa. Odgovori na brojna pitanja koja se pri tome postavljaju nisu uvijek jednostavni i nisu uvijek ono što je ugodno spoznati, ali to je nužno ako se žele točne i egzaktne informacije o tome što uzrokuje naše ponašanje u prehrani i pijenju i o tome što eventualno možemo, a što ne možemo učiniti da promijenimo i unaprijedimo to ponašanje.