Douglas Coupland MARSHALL MCLUHAN Nemate vi pojma o mojemu djelu!

.

.

-79%
Nemate vi pojma o mojemu djelu!

Marshall McLuhan

Nemate vi pojma o mojemu djelu!
Cijena: 17,98 EUR
Cijena s popustom: 3,85 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 17,98 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Marshall McLuhan, glasoviti društveni teoretičar koji je odredio kulturu šezdesetih godina 20. stoljeća, danas se ponajprije pamti kao autor aforističnog slogana koji je osmislio kako bi objasnio pojavu novog svijeta globalne komunikacije: "Medij je poruka." Pedesetak godina kasnije, McLuhanova predviđanja o svršetku tiskane kulture i usponu "elektroničke međuovisnosti" prerasla su u stvarnost – u određenome smislu i jedinu stvarnost – našeg doba.

Douglas Coupland, čija je kultna knjiga Generacija X bila "mcluhanovski" prikaz kulture u fikcionalnoj formi, napisao je sažetu biografiju teoretičara medija koja život i rad čovjeka kojim se bavi tumači iznutra. Kao kanadski sunarodnjak, Coupland je idealni kroničar nevjerojatnog proroka McLuhana čija se vizija globalnog sela – danas poznatog pod nazivom internet – ostvarila u 21. stoljeću. Kako to objašnjava sam Coupland, „Marshallov drugi klišej, 'globalno selo', svojevrsna je parafraza činjenice da su elektroničke tehnologije produžetak čovjekova središnjeg živčanog sustava i činjenice da će skupne neuronske poveznice našega planeta stvoriti jedinstvenu amorfnu, konfuznu, polusvjesnu metazajednicu koja funkcionira 24 sata na dan i sedam dana u tjednu.“ Doista se možemo složiti s rečenicom koju McLuhan izgovara u filmu Annie Hall Woodyja Allena iz 1977. godine (a to je ujedno i podnaslov knjige): „Nemate vi pojma o mojemu djelu!“ Čitajući Couplandova Marshalla McLuhana možemo barem malo ispraviti tu nepravdu.

Douglas Coupland objavio je još dvanaest romana nakon što je 1991. godine izišao njegov prvi roman, Generacija X. Nedavno mu je u izdanju Naklade Ljevak izišlo djelo Generacija A (2011.). Usto se bavi vizualnom umjetnošću, a održao je izložbe u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Živi u Vancouveru, u Kanadi. Posjetite autora na internetu: www.coupland.com.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Bookmarker
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
198
Godina izdanja
2012
Dimenzije
14,50 x 21,00
ISBN
978-953-303-496-6

"Ova predivna biografija ujedno zabavlja i poučava… rasvjetljuje dalekosežni McLuhanov utjecaj na način na koji razmišljamo o medijima i komunikaciji."
KEN AULETTA


"Stvar nije tek u tome da Douglas Coupland razumije McLuhana,nego ga je upio i na neuronskoj razini,što mu je omogućilo da ponovno oživi tog mudraca,da s njim razgovara i pleše kao da je živ i dan-danas – što u Couplandovoj čudesnoj,genijalnoj knjizi zapravo i jest. Pročitati knjigu Nemate vi pojma o mojemu djelu! znači svjedočiti spoju kulturalnih vulkanskih umova obilježenih prisnošću koja hipnotizira (i ponekad izaziva jezu)."
WALTER KIRN
 

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn