Pakao - Dante Alighieri - Knjižara Ljevak

.

.

Pakao

Pakao

Cijena: 99,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Pakao je ep koji pripada Danteovom najvećem djelu, Božanstvenoj komediji. Počeo ju je pisati oko 1307. godine, a završio malo prije smrti 1321. godine. Ovo je najpoznatiji dio njegove trilogije upravo zato što govori o kaznama koje čovjek dobije nakon grešnog života. Danteovo viđenje Pakla kasnije se koristilo kroz cjelokupnu književnost i umjetnost. Čak ga je preuzela i Crkva, s obzirom na njegov detaljan i logičan prikaz.

Danteov Pakao sastoji se od devet krugova u obliku lijevka te je svaki krug sve manji, a grijesi ljudi koji se u njemu nalaze su sve veći. Lijevak se spušta u koncentričnim krugovima prema dolje. Na dnu se nalazi Lucifer, do pasa uronjen u led, prikazan kao veliko čudovište s tri lica, a kažnjava tri najveća grješnika, Judu, Bruta i Kasija koje drži u svojim ustima.

Posljednja tri kruga dodatno su podijeljena: sedmi krug na tri manja pojasa, osmi krug na deset jama, a deveti na još četiri dijela. Grijesi su teži kako se nalaze u nižem krugu pakla, a sve grešnike čeka kazna koja odgovara grijehu zbog kojeg ispaštaju.

Dante na svom putu kroz pakao sreće mnoge poznate osobe. Među njima ima mnogo uglednika, pa i pripadnika Crkve. Kažnjeni su svi – od varalica, ubojica, lopova, do preljubnika, hedonista, tračera i tako dalje. Dante je poprilično rigorozan s obzirom na sud grešnika. Na svom putovanju, gledajući sve te muke, često preispituje sebe i vlastiti život, pitajući se da li je on dovoljno pravedan da mu duša ne završi ovdje nakon smrti.

Podaci

Nakladnik
Šareni Dućan
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
203
Godina izdanja
2021
Dimenzije
13,5 x 21,5
Prevoditelj
Vladimir Nazor
ISBN
9789533201399