Što s komunizmom? | Davor Pauković | Knjižara Ljevak

.

.

Što s komunizmom? | Knjižara Ljevak

Što s komunizmom?

Politike povijesti i kultura sjećanja na komunističke zločine u Europskoj uniji i Hrvatskoj 

Cijena: 28,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Knjiga na izrazito pregledan i sveobuhvatan način daje uvid u procese formiranja politike povijesti i kulture sjećanja na komunističke zločine u tri desetljeća neovisne Hrvatske, kao i u procesu formiranja politike suočavanja Europske unije s nasljeđem zločina komunizma.

(Stevo Đurašković)

Ovoj je knjizi glavni cilj prikazati kolektivno sjećanje na komunističke zločine na razini Europske unije i Hrvatske. To je primarno učinjeno kroz analizu politikâ povijesti i normativnih rješenja, posebno na razini Europske unije.

Problem suočavanja s traumatičnim iskustvima iz recentne prošlosti izazov je za svako društvo. U europskom kontekstu to je prije svega totalitarno i autoritarno nasljeđe 20. stoljeća te strahote i stradanja u svjetskim ratovima. U državama proizašlim iz bivše Jugoslavije treba dodati i krvavi raspad te države devedesetih godina. U tom kontekstu države proizašle iz raspada Jugoslavije suočene su s procesuiranjem vrlo kompleksnog povijesnog nasljeđa koje je u prijašnjim razdobljima i režimima na različite načine interpretirano. Prema tome, izazov nije samo odnos prema najnovijim događajima iz devedesetih, već i valorizacija strašnog nasilja Drugog svjetskog rata i socijalističkog/komunističkog nasljeđa. Koliko povijesti društvo može podnijeti i u kojoj mjeri se u kratkom razdoblju društvo može za duži rok pozicionirati u odnosu na traumatična razdoblja pitanje je na koje nema jednostavnog odgovora. U tom smislu pokazuje se točnom Churchillova tvrdnja da „Balkan proizvodi više povijesti nego što je može konzumirati“, što je posebno eskaliralo u vrijeme raspada Jugoslavije i ratova devedesetima.

Podaci

Nakladnik
Srednja Europa
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
246
Godina izdanja
2024.
Dimenzije
17 × 24
ISBN
9789533870182