Priručnik za održivost kulturne baštine - Knjižara Ljevak

.

.

Priručnik za održivost kulturne baštine

Priručnik za održivost kulturne baštine

Cijena: 19,01 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Upravljanje kulturnom baštinom izuzetno je kompleksno, a osiguranje održivosti baštine ovisi o nizu aspekata. Kako bismo budućim generacijama omogućili uživanje u baštini koju smo i sami naslijedili, potrebno je prvenstveno razumjeti i razviti svijest o koncept održivosti, a onda i vještine upravljanja baštinom. Konačno, baština je i značajan razvojni resurs. U skladu s tim pristupom, nakon određivanja osnovnih pojmova i sagledavanja kulturne baštine u kontekstu razvoja, priručnik najprije predstavlja najčešće izazove za održivost kulturne baštine, a onda pruža odgovore i rješenja na te izazove uz navođenje uspješnih primjera prakse. Pažnja se pridaje različitim aspektima održivosti (ekonomski, okolišni, socio-kulturni, politički), uz naglašenu mogućnost prijenosa uspješnih primjera prakse u drugi kontekst. Posebna je vrijednost ovog priručnika u prijedlogu konkretnih mjera za održivost kulturnih dobara koje je moguće ugraditi u javne politike. Uz mjere, navedeni su i konkretni pokazatelji kojima se more mjeriti uspješnost u osiguravanju održivosti kulturnih dobara. Isti su rezultat znanstvenog rada i dugogodišnjeg iskustva autorica priručnika u području kulturne baštine i strateškog planiranja. Na taj način, stručnjacima u području baštine pružaju se dodatna znanja i inspirativni primjeri osiguravanja održivosti kulturnih dobara, a donositeljima odluka potencijalno se olakšava izrada javnih politika i strategija koje uključuju mjere vezane uz održivost projekata kulturne baštine. Inspirativne smjernice koje priručnik nudi, mogu pomoći lokalnim i regionalnim vlastima i donositeljima odluka da shvate puni potencijal kulturne baštine i potencijalno poboljšaju lokalne i regionalne politike u sektoru kulturne baštine.

Kompleksna problematika sustavne održivosti kulturne baštine potpuno je novi izazov, i do sada uopće neobrađena i nepokrivena tema na području Republike Hrvatske. Predloženo djelo je pionirski, i time svakako hvalevrijedan pokusaj da se ovo interdisciplinarno područje započne ne samo sustavno izučavati, već i konkretno primjenjivati po potvrđenim znanstvenim spoznajama u praksi. ... predstavlja značajni, i nadasve hvalevrijedan iskorak. Inovativni primjeri koji su izloženi u rukopisu mogu biti vrlo inspirativni i potencijalno donijeti promjene u praksi, osiguravajući održivost baštine, osobito u izazovnim vremenima u kojima živimo, a s kojima se Hrvatska recentno suočava (npr. potresi, pandemija, nedostatak financijskih sredstava itd.).

– Darko Babić, Sveučilište u Zagrebu

Iznimno jasno strukturiran, ... cjelovit i zaokružen prikaz problematike održivog tretmana baštine... taj će Priručnik pokazati kako baštinu razumjeti i koristiti kao pokretačku snagu gospodarskog i društvenog razvoja. ... Vrlo upućeno elaborira sve izazove održivosti ... što ga čini vrlo vrijednim i referentnim stručnim pomagalom. Donosi mjere za održivost odnosno indikatore koji donositeljima odluka, kreatorima javnih politika, upraviteljima baštinskim projektima nude jasne parametre za procjenu vlastitih ideja ali i praćenje učinkovitosti realizacije projekata.

– Sanja Potkonjak, Sveučilište u Zagrebu

Podaci

Nakladnik
Jesenski i Turk
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
130
Godina izdanja
2022
Dimenzije
15 x 25
ISBN
9789532229547

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn