.

.

Osjećaj za nadnaravno

Osjećaj za nadnaravno

Cijena: 129,00 HRK
Cijena s popustom: 43,73 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Danas dijelimo svijet na prirodni i natprirodni. Koristimo svojih pet osjetila da pojmimo prirodni svijet, ali naša osjetila vida, njuha, okusa, dodira i sluha nemaju veze s našim osjetilom za nadnaravno. U knjizi Osjećaj za nadnaravno, kognitivni psiholog Bruce Hood proučava kako ljudi poimaju ono nadnaravno i daje nam dublji uvid u to zašto vjerujemo u nevjerojatno.

Veći dio svjetskoga stanovništva vjeruje u Boga ili nadnaravne pojave. U Sjedinjenim Državama, 90% odraslih osoba vjeruje u Boga, a jedna je Gallupova anketa nedavno ustanovila da otprilike tri četvrtine Amerikanaca vjeruje u neku vrstu telepatije, déjà vu, duhove ili prošli život. Odakle dolazi ta vjera u nadnaravno? U knjizi Osjećaj za nadnaravno, nagrađivani autor otkriva znanstvene činjenice iza našega vjerovanja u nadnaravno.

Praznovjerje je česta stvar. Mnogi od nas drže fige, kucaju u drvo, zaobilaze crne mačke i ljestve. Predsjednik Barack Obama igrao je košarku onog jutra kad je pobijedio na predizborima u Iowi pa je to ponavljao na svaki izborni dan. Nadnaravna uvjerenja mogu biti i uzvišenija, kao što je sentimentalna vrijednost koju pridajemo fotografiji voljene osobe, vjenčanom prstenu ili plišanu medvjediću. Tu spadaju i duhovna uvjerenja i vjera u život nakon smrti. Ali zašto se u naše moderno, znanstveno doba još držimo takvih uvjerenja? Zapravo, svim je ljudima zajednička vjera u stvari onkraj razuma i prirode, koja se pojavljuje vrlo rano u djetinjstvu. Dapače, Hood kaže da je taj "osjećaj za nadnaravno" nešto s čime se rađamo, što raste s nama i što određuje kako ćemo razumijevati svijet. Ne bismo mogli živjeti bez tog osjećaja! Od samog početka, naš je um ustrojen tako da smatra da u svijetu postoje nevidljiva pravila, sile i bića pa je malo vjerojatno da ćemo se ikada riješiti nadnaravnih uvjerenja i praznovjernih postupaka koji ih prate.


 

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Nar
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
316
Godina izdanja
2010
Dimenzije
13,40 x 21,40
Prevoditelj
Marko Maras
ISBN
978-953-303-175-0