Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike - Knjižara Ljevak

.

.

Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike

Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike

Polemike u jugoslavenskim časopisima 1973.-1976.

Cijena: 30,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 3.

Istorija Jugoslavije u svjetlu kritike. Polemike u jugoslavenskim časopisima 1973-1976., priredio Božidar Jakšić. Povodom izdanja knjige Istorija Jugoslavije, I. Božić, S.Ćirković, M. Ekmečić, V. Dedijer, “Prosveta”, Beograd 1972.

Prije pola stoljeća, 1972. godine, pojavila se opsežna knjiga Istorija Jugoslavije koju su napisala četvorica povjesničara, trojica iz Beograda i jedan iz Sarajeva. Njihov pristup određenim kontroverznim pitanjima, poput nacionalno-integracijskih procesa, izazvao je snažne kritike i žustre polemike, osobito u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te na Kosovu. Zajedničkim naporom tri nakladnika-izdavača – iz Beograda, Sarajeva i Zagreba – kulturnoj se javnosti omogućuje da na jednom mjestu, u jednoj knjizi, ima sve relevantne kritičke tekstove u Istoriji Jugoslavije i odgovore nekih njezinih autora.

Što su autorima zamjerali hrvatski, bosanskohercegovački i kosovski povjesničari, kako su na pojavu knjige reagirali srpski? Kako su autori na te kritike ili pohvale odgovarali?

Za ovom knjigom posegnut će svi koje zanima kako se prije pola stoljeća razmišljalo i pisalo o složenim pitanjima zasebnih nacionalnih i zajedničke prošlosti jugoslavenskih naroda. Naravno, knjiga će zanimati i sve one koji tragaju za razlozima dva neuspješna pokušaja života u zajedničkoj državi.

Podaci

Nakladnik
Srednja Europa
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
371
Godina izdanja
2022
Dimenzije
17 x 24
ISBN
9789538281723

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn