.

.

Domovinski obrat

Domovinski obrat

Politička biografija Stipe Mesića
Cijena: 10,00 HRK
Cijena s popustom: 9,00 HRK
Količina

U zemlji u kojoj umjesto političkih ličnosti defiliraju ikone različitih predznaka, okružene maglama ideoloških nabrijanosti, u javnom i (naročito) tzv. analitičkom prostoru gdje je glavna stilska odrednica mitomanija, uz obilje romantičnoga štiva koje opslužuje jednu opću historiju iracionalnosti, kolektivnog bauljanja između kletvi i zakletvi, knjiga Ivice Đikića ukazuje se kao potpuna subverzija, pa bismo je - ne bez trunke gorčine - najtočnije mogli opisati kao antihrvatsku, u najboljem smislu te riječi.
Da je međutim sreće, ovih 240 stranica vrhunske publicistike mogle bi postati istinski začetnik žanra: dokaz da se o aktualnim političkim osobama i njihovim djelima može pisati uzbudljivo i kompetentno, poštujući u nas zaboravljene kanone istraživačkoga pristupa, neopterećenog ikakvim imperativima ili »nacionalnim interesima«, pisati dakle bez predrasuda, ali i bez milosti.
Ako Stipe Mesić uistinu predstavlja obrat u odnosu na autokratske navade svojega prethodnika, njegova politička biografija iz pera Ivice Đikića to je isto na planu ove , vrste literature, trijumf poštenoga kritičkog žurnalizma nad tradicionalno hrvatskim mitološkim bijuzgama.
Unatoč temi koja obiluje rizicima, ono što ovdje fascinira prije svega je samosvijest autora, i to u najzdravijem smislu, ljekovita pojava novinara koji se ne da zavesti, već je lojalan samo svojoj znatiželji, inteligenciji i potrebi da dokuči istinu, pa je i konačan rezultat lišen svakog kompromisa:"rukopis koji se - za razliku od pretendenata na prijestolje - ne udvara naciji, već njezinome pametnom dijelu.

Podaci

Nakladnik
V. B. Z.
Biblioteka
Biblioteka Tridvajedan
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
239
UDK
929:32
Godina izdanja
2004
ISBN
953-201-406-3

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika