Pravo lice pape Pija: Maria Winowska - Ljevak online knjižara

.

.

Pravo lice pape Pija

Pravo lice pape Pija

Život i spomen Padre Pija
Cijena: 135,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Padre Pio rođen je 25. svibnja 1887. godine u Pietrelcini, malom talijanskom gradiću. Obitelj u kojoj je Padre Pio odrastao bila je religiozna, štoviše, posvećena molitvenom životu, pa je on već kao petogodišnji dječak ponizno i s velikom ljubavlju posvetio svoj život Gospodinu. Volio je biti sam, pjevati hvalospjeve Bogu, moliti i provoditi vrijeme u tišini. U kasnijim godinama, komentirajući godine dječaštva, Padre Pio otkrio je da je već tada uočio znakove posebnoga poslanja, naime, mogao je jasno vidjeti svog anđela čuvara i razgovarati s njime, a primio je i milost ukazanja Gospodina Isusa i Blažene Djevice Marije. Tadašnji duhovni život Padre Pija bio je također iskušavan napadima Zloga.

Njegova želja da postane svećenikom saznala se 1897. godine, kada je mladi kapucinski fratar u obilasku radi prikupljanja milostinje posjetio i kuću obitelji Padre Pija. Nakon tog posjeta rekao je svojim roditeljima: «Želim biti redovnik... S bradom.»  

Završivši potrebnu edukaciju, s 15 godina ušao je u kapucinski samostan i primio kapucinski habit, a ime Pio odabrao je u čast svetoga pape Pija V., zaštitnika njegovoga rodnog mjesta. S 23 godine zaređen je za svećenika. Samo mjesec dana nakon svećeničkog ređenja, Padre Pio zadobio je stigme. Molio je da ga mimoiđe ta žrtva rekavši: «Da, želim patiti za Gospodina, želio bih i umrijeti od te patnje, ali sve u tajnosti.»

«Moli. Nadaj se. Ne brini.» 

Služio je u samostanu San Giovanni Rotondo, a tamo je procvjetalo njegovo poslanje duhovnoga oca koji brine o svojim duhovnim krćerima i sinovima. Danas su nam poznata pravila duhovnoga života koja je Padre Pio razvio: tjedna sveta ispovijed, svakodnevno pričešćivanje, duhovno čitanje, meditacija i ispitivanje savjesti, a iz dubine duhovnoga života proizlazi i njegov dobro poznati moto: «Moli. Nadaj se. Ne brini.»

U poslijeratnom razdoblju, kada je napaćenim ljudima trebala zraka nade i povratak vjeri, Padre Pio ponovno zadobiva stigme, ima i milosnu sposobnost bilokacije, a oko njega se širi privlačan miris. Šira javnost uskoro je doznala za sve te znakove, te se samostan San Giovanni Rotondo ubrzo pretvorio u hodočasničko mjesto, a Padre Pio potpuno se posvetio vodstvu duša i to toliko intenzivno da je nerijetko spavao samo po dva sata. Unatoč kontroverzijama i optužbama koje su na njegov račun pristizale Svetoj Stolici te unatoč odlukama koje su u jednom periodu smanjile intenzitet njegova djelovanja, Padre Pio neumorno nastavlja svoje poslanje i postaje internacionalno poznata ličnost. Ozbiljno narušenoga zdravlja, nakon ispovijedi, obnove zavjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti, Padre Pio je umro 23. rujna 1968. godine.

Podaci

Nakladnik
Naklada Benedikta
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
208
Godina izdanja
2015
Dimenzije
13,5 x 20
Prevoditelj
Žana Bespaljko
ISBN
9789537793487