.

.

Smiješna ideja da te više neću vidjeti

Cijena: 120,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Svetica ove knjige je Marie Curie... ta jadna djevojka koju su bogataši ponizili, koja je bila blizu tome da upoće ne uspije studirati, znanstvenica koja je otkrivala treptavu vatru života u društvu divnog muškarca koji ju je volio i cijenio. Čista magija.

Pripovjedačica, koja se predstavlja imenom stvarne autorice Rose Montero, pripovijeda svoj susret s kratkim dnevnikom žalovanja slavne znanstvenice Marie Curie, u kojemu se poljsko-francuska nobelovka obraća svome nedavno preminulome suprugu Pierreu, također velikom znanstveniku. Pripovjedačica smjesta povezuje Curieinu tragediju s vlastitim iskustvom gubitka, sa smrću svoga muža Pabla. Čitatelj će od toga trenutka slijediti ta dva strastvena rukavca ispunjena promišljanjima o životu, smrti, društvu, mjestu žene u njemu itd., dvije sudbine iz različitih epoha. Na kraj knjige autorica je smjestila prijevod originalnog dnevnika Marie Curie, koji se ovom prigodom prvi put objavljuje na hrvatskome. Okosnica je knjige žalovanje Marie Curie za poginulim suprugom Pierreom koje je slavna znanstvenica prenijela u kratkom dnevniku koji je neredovito vodila godinu dana nakon tragičnog događaja. Na pola puta između romana i eseja, intimne ispovijesti i analize jedne epohe, osobnog i kolektivnog sjećanja, fikcije i stvarnosti, književnosti i života, ovo je knjiga koja donosi manje poznate epizode iz života Marie Curie, analizira njezino i naše vrijeme, govori o prevladavanju žalovanja, o žensko-muškim odnosima, o znanosti i neznanju, o spasonosnoj snazi književnosti. A prije i iznad svega knjiga je to o životu, prema mnogima najosobnija, ali možda i najsnažnija knjiga Rose Montero uopće.

„Smiješna ideja da te više neću vidjeti“ autorici je priskrbila vrijedne nagrade, od kojih se ističu Premio de la Critica iz Madrida (2014.) i Prix du Livre Robinsonnais (2016.) koju dodjeljuje Bibliothèque du Plessis Robinson iz Francuske.

Podaci

Nakladnik
Disput
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
200
Godina izdanja
2019
Dimenzije
12,5 x 20
Prevoditelj
Matija Janeš
ISBN
9789532603538