Posljednja carica

.

.

Posljednja carica

Posljednja carica

Cijena: 5,18 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Posljednja desetljeća devetnaestog stoljeća bila su za kinesku povijest burno razdoblje, obilježeno ponižavajućim najezdama stranaca i domaćim ustancima, koji su na kraju doveli do propasti dinastije Ch’ing. Jedina konstanta u tom uskovitlanom vremenu bila je moć jedne osobe - žilave,  snalažljive Tzu Hsi,  gospođe Jehonale – ili carice Orhideje, kako je poznaju čitatelji hvaljenih bestelera Anchee Min, Carica Orhideja i Posljednja carica u kojima je opisana njezina životna priča.

 

Posljednja carica priča je o Orhidejinoj dramatičnoj preobrazbi iz tvrdoglave, instinktivne mlade žene u mudru i politički okretnu vladaricu koja je vladala Kinom više od četrdeset godina. Napustivši intimu konkubinine odaje radi svjetla svjetske pozornice, Orhideja se mora suočiti ne samo s pogibeljnim stanjem svoga carstva, nego i s nizom razornih privatnih gubitaka, preuranjenom smrću svoga sina, a potom i posinka. Čeznuvši da odstupi s vlasti, a pritom se neprestano saživljavajući sa svojom ulogom, jedino ona - naklonjena progresistima, ali ipak odana konzervativnom mandžurijskom klanu dinastije - može pomiriti suparničke frakcije u državi.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Graham Greene
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
400
UDK
820(73)-3
Godina izdanja
2009
Dimenzije
13,30 x 20,40
Prevoditelj
Katarina Stamenkovska
ISBN
978-953-303-052-4

Min dosljedno spaja minuciozno povijesno istraživanje s poznavanjem kineske kulture iz prve ruke i sa ženskom perspektivom kako bi čitateljima pružila jedinstven uvid u ulogu jedne izuzetne žene u kineskoj povijesti.
Library Journal

Uzbudljiva priča u kojoj autorica daje snažan revizionistički portret baziran na opsežnom istraživanju života jedne od najznačajnijih figura u novijoj kineskoj povijesti. Nemilosrdno ocrnjena od strane zapadnjačkog tiska onog vremena kao manipulativna,krvožedna žena koja se željela dočepati vlasti pod svaku cijenu,Anchee Min je prikazuje kao izuzetnu,vrlo humanu caricu koja se nevoljko prihvaća vladanja i koja se žrtvuje kako bi zaštitila one koje voli i pokušala spasiti carstvo osuđeno na propast.
Kirkus review

Min sažima veliku količinu dugo skrivanih,vrlo značajnih povijesnih činjenica kako bi stvorila sjajno osmišljen i čitak roman nabijen dramatičnošću grčke tragedije u svom prikazu nepravedno ocrnjenog izvanrednog lika kineske vladarice.
Booklist

Knjiga evocira atmosferu dvorske raskoši i političkih intriga u Kini 19. stoljeća kroz priču o snažnom liku njezine posljednje vladarice.
Los Angeles Book Review

Priča o ženi koja je imala gotovo sve: ranjivost i snagu,majčinstvo i moć,senzualnost i dostojanstvo,suosjećajnost i ambiciju.
Washington Post

Posljednje dekade 19. stoljeća predstavljaju buran period kineske povijesti obilježen ponižavajućim nasrtajima stranih sila i pobunom domaćeg stanovništva,što je rezultiralo padom dinastije Ching. Jedina konstanta tijekom tog burnog vremena bila je moć jedne osobe – žilave,lukave Tzu Hsi ili carice Orhideje koju su čitatelji upoznali u hvaljenom romanu Anchee Min Carica Orhideja,koji prikazuje prvi dio caričina života.
Publishers Weekly

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn