Kultura selfija - Ana Peraica - Knjižara Ljevak

.

.

Kultura selfija

Kultura selfija

Osobna reprezentacija u suvremenoj vizualnoj kulturi

Cijena: 22,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Kultura selfija je dubinski povijesnoumjetnički pregled autoportretiranja, izveden putem niza disciplina: vizualnih studija, naratologije, medijskih studija, psihoterapije, te političke teorije. Knjiga donosi obavijesti iz više područja te ih postavlja na vremensku crtu povijesti umjetničkih djela; u žarištu pažnje autorice je prostornost autoportreta, gdje osoba koja se portretira prostor dijeli s gledateljem. Koje informacije nedostaju kad je riječ o transparentnom odnosu prema sebi, i kakav se svijet pojavljuje iza svakog selfija? Kako „svijet iza naših leđa“ postupno zauzima sve veće mjesto u vidnom polju, knjiga dovodi u pitanje mogućnosti selfija da ovlada zbiljom, odnosno da barem u nekoj mjeri posreduje između zbiljnosti i jastva.

Djelo je primarno namijenjeno širem krugu znanstvene zajednice kojega zanima humanistička analiza i perspektiva selfi-fotografije te razumijevanje takvih odnosa u suvremenom sustavu kulture nadzora i konstantne potrebe za dokumentiranjem svakodnevice. Detaljna analiza i povijesna perspektiva prikaza razvoja selfi-fotografija, zajedno s komparacijom koja crpi inspiraciju iz analiza likovnih djela, čini ovo djelo korisnim izvorom za studente humanističko-društvenih usmjerenja, ali i za znanstvenike željne produbljivanja razumijevanja problematike „selfija“ kao suvremenog medijsko-tehnološkog artefakta.

– doc. dr. sc. Krešimir Krolo

U današnjoj vizualnoj kulturi osobna reprezentacija jedan je od glavnih alata kojima se predstavljamo jedni drugima – obzirom na relativno nedavan razvoj selfi-kulture, taj alat je nedovoljno istražen u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Kultura selfija svojim značenjem daleko nadmašuje hrvatske okvire, no tema je jednako relevantna u čitavom suvremenom svijetu pa tako i u Hrvatskoj.

– prof. dr. sc. Petar Jandrić

Podaci

Nakladnik
Jesenski i Turk
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
157
Godina izdanja
2023
Dimenzije
15 x 21
Prevoditelj
Ognjen Strpić i Ana Peraica
ISBN
9789532228915