Ni svi kitovi ne lete - Afonso Cruz - Knjižara Ljevak

.

.

-20%
Ni svi kitovi ne lete

Ni svi kitovi ne lete

pok-eu-hr.png

Cijena: 17,13 EUR
Cijena s popustom: 13,70 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 17,13 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

Od autora remek-djela Kokoschkina lutka i Cvijeće.

U svom novom remek-djelu, Afonso Cruz, autor nagrađivanih djela Kokoschkina lutka i Cvijeće nastavlja u sličnom stilu, s nekima od dobro nam poznatih likova iz tih romana.  

Usred Hladnog rata, CIA je osmislila plan nazvan „Ambasadori jazza“. Njime se putem glazbe namjeravalo poboljšati međunarodnu percepciju Sjedinjenih Američkih Država, koja je u tom razdoblju bila osobito negativna te, naravno, pobijediti u ratu. S druge strane Željezne zavjese organizirani su tako brojni koncerti različitih velikana jazza, s vjerom kako će preobratiti mlade ljude s istoka koji su slušali ozbiljnu glazbu, ali su imali malo dodira s drugim glazbenim žanrovima, posebice jazzom.

Američki jazz pijanist Erik Gould živi u Parizu 1960-ih. Genijalni glazbenik ima sinesteziju, pojavu u kojoj se podražaji primaju u području jednog osjetila, a doživljavaju u području drugoga. Glazba u toj mjeri prožima njegov život da je ne samo osjeća cijelim tijelom, već i doslovno vidi svuda oko sebe. Jedino mjerljivo s njegovom ljubavi prema glazbi ljubav je prema njegovoj ženi, Nataši, koju obožava. Kad Nataša jednog dana nestane bez traga i bez oproštajne poruke, Goulda će to slomiti u toj mjeri da će jedva biti sposoban samostalno funkcionirati, kamoli se brinuti za njihovog zajedničkog sina Tristana. Na taj će način postati idealna meta za plan CIA-e…   

Sve dosad rečeno moglo bi nas navesti na pomisao da je riječ o trileru, ali napeta špijunska priča samo je izlika za Cruza koji u svojem dobro poznatom poetičnom i zaigranom stilu piše roman o ljubavi, smrti, umjetnosti i samoći. Naklada Ljevak s ponosom predstavlja izvrstan roman jednog od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

 

„Afonso Cruz jedan je od najkreativnijih glasova novije portugalske književnosti.“

~ Mia Couto

 

„Afonso Cruz je kompletan i kompleksan autor od kojeg nismo nikada do kraja sigurni što očekivati."

~ Carla Maia de Almeida, novinarka, prevoditeljica i nagrađivana autorica

 

„Afonso Cruz jedan je od najkreativnijih i najoriginalnijih autora književne panorame Portugala. Ovaj roman reafirmira ga kao izvrsnog pripovjedača. Riječ je o bogatoj prozi s liričnošću i osjetljivošću koja raste u nama i više nas ne napušta.”

~ Ana Azenha, Bertrand Foz Plaza

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
288
UDK
821.134.3-31=163.42
Godina izdanja
2020
Dimenzije
13,8 x 21
Prevoditelj
Dean Trdak
ISBN
9789533554549

Dean Trdak prevodi s talijanskoga, portugalskoga i engleskoga na hrvatski jezik. Preveo je tridesetak knjiga, među ostalim, i više djela Joséa Saramaga (Male uspomene, Slonovo putovanje, Kolebanje smrti), zatim djela Antonija Tabucchija (Posljednja tri dana u životu F. Pessoe i Rekvijem). Godine 2013. nagrađen je godišnjom nagradom HDKP-a za prijevod knjige K Toma McChartyja. U izdanju Naklade Ljevak objavljeno je više njegovih prijevoda, među kojima i Zvjezdani trenutak Clarice Lispector (2013.), Mrtvo more Jorgea Armada (2014.), Evanđelje po Mariji Colma Toibina (2015.), Kokoschkina lutka (2015.) i Cvijeće (2018.) Afonsa Cruza te Prosječni indeks sreće Davida Machada (2017.).

Možda će Vam se i ovo svidjeti

-50%
18,45 EUR 9,16 EUR
18,45 EUR 9,16 EUR
-42%
18,45 EUR -42,45% 10,62 EUR
18,45 EUR -42,45% 10,62 EUR