Drago Pilsel i njegova djela - Knjižara Ljevak

.

broj pronađenih proizvoda: 1

Drago Pilsel

Drago Pilsel (Buenos Aires, 21. rujna 1962.), hrvatski novinar, kolumnist, teolog i aktivist. Rođen u Argentini, gdje je studirao strojarstvo, novinarstvo, povijest latinoameričke političke misli, književnost i kršćansku duhovnost, te postao pripravnik Reda manje braće. Nakon postulature i novicijata stiže u Hrvatsku u svibnju 1989. godine. Glavni je urednik i kolumnist portala Autograf.hr. Bio je novinar i vanjsko-politički komentator tportal-a, kolumnist dnevnika Glas Istre, dvotjednika Objektiv, tjednika Narodni list iz Zadra, portala Regional express iz Pule, portala Politika+ iz Zagreba, srpskog mjesečnika Identitet i židovskoga glasila Ruah Hadaša. Bio je suradnik Trećeg programa Hrvatskog radija i komentator mariborskog dnevnika Večer. Čest je gost komentator radijskih i televizijskih emisija. Urednik je bogato opremljene knjige Hrvatska - stoto Papino putovanje (2003.), koja donosi sve govore i poruke pape Ivana Pavla II. tijekom njegova boravka u Hrvatskoj. Izdvaja i najvažnije trenutke iz njegovog 25-godišnjeg pontifikata. Uz to, sadrži novinarske, teološke i kulturološke analize Papinih poruka te pravoslavni i protestantski pogled na djelo Ivana Pavla II. Sadrži priloge 15 autora. Fra Bono Zvonimir Šagi u svom prilogu rezimira sve papinske poruke tijekom 1100 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske (u vrijeme kneza Branimira) i Svete Stolice. Autorske priloge knjizi dali su i Inoslav Bešker (vanjska politika Svete Stolice), kardinal Roger Etchegaray, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, talijanski novinar Vittorio Messori i dr.

Autor je biografije Pape Franje kojeg osobno poznaje iz isusovačkih školskih dana u Argentini. Naslovljena Franjo - papa s kraja svijeta i objavljena u nakladi Večernjeg lista, donosi osnovne podatke Franjinom životu, sažetak njegove misli, dokumente o prvim gestama i porukama, reakcije hrvatskih crkvenih i društvenih krugova na njegov izbor, razmišljanja o prilikama u Crkvi i očekivanjima od novog poglavara. Pilsel donosi i osobni osvrt na izbor pape iz Argentine, prvog s južne polutke, prvog isusovca na toj dužnosti, i prvog pape koji dolazi izvan Europe nakon 1272.

U Argentinskom romanu iz 2014. godine pripovijeda o složenom okolnostima odrastanja u hrvatskoj emigrantskoj zajednici u Argentini.

Godine 2017. uredio je knjigu U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo u kojoj je prikupio i priredio tekstove tridesetak hrvatskih autora (novinara, književnika, glumaca, političara, diplomata, odvjetnika, znanstvenika i sveučilišnih profesora) koji se izjašnjavaju kao agnostici ili ateisti.

Aktivni filteri