Anđelko Mrkonjić i njegove knjige | Knjižara Ljevak

.

broj pronađenih proizvoda: 1

Anđelko Mrkonjić

Anđelko Mrkonjić rođen je 1961. u Cerni. Diplomirao je jugoslavistiku na Pedagoškom (filozofskom) fakultetu u Osijeku. Radio je u osnovnoj i srednjoj školi, na Umjetničkoj akademiji i Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayer, a trenutačno je zaposlen na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Dosada je objavio pjesničko-grafičku mapu Molitva ili od obloga ljepote (Osijek – Zagreb, 1997, predgovor D. Rešicki), zbirku poezije Od praznine (Osijek, 2001, predgovor G. Rem), zbirku kratkih priča Priče iz Supera (Osijek, 2009, predgovor H. Sablić Tomić), sveučilišni udžbenik Slika, riječ, kultura: rasprave, eseji i kritike (Osijek, 2011, recenzenti C. Milanja i J. Alebić).

Slijede dvojezična, hrvatsko- mađarska zbirka poezije Zbirka pjesama / Versek (Osijek – Pečuh, 2014, pogovor S. Jukić i V. Radoš) te zbir- ka hipervizualnih pjesama Alta i mira (Zagreb, 2016, pogovor I. Gajin i S. Marjanić). Godine 2017. u Osijeku mu je objavljena druga pjesničko-grafička mapa Alta bez mira uz predgovor akademika Tonka Maroevića. Zbirka kratkih priča Super, bez priče objavljena je 2018. godine u izdanju osječkog Oksimorona. Knjigu eseja Slikotekst objavljuje također u Oksimoronu 2019. godine, a 2020. godine zbirku pjesama Kalanto soneti u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Osijeku.

Zbirka pjesama Alta i mira prevedena je na turski jezik (PM3X / Alta ve Mira, Berikan Yayinevi, Ankara, Turska, 2023). Zastupljen je u nekolicini nacionalnih i međunarodnih antologija, panorama i časopisnih izbora, a 2015. godine dobio je nagradu “Duhovno hrašće” Društva hrvatskih književnika i Općinske narodne knjižnice Drenovci za zbirku poezije Zbirka pjesama / Versek.

Aktivni filteri

20,00 EUR

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn