Rubem Fonseca

.

broj pronađenih proizvoda: 1

Rubem Fonseca

Rubem Fonseca (11. svibnja 1925. - 15. travnja 2020.) bio je brazilski književnik.

Rođen je u Juiz de Fora , u državi Minas Gerais , ali je veći dio života živio u Rio de Janeiru . Godine 1952. započeo je svoju karijeru kao policajac na niskim razinama, a kasnije je postao policijski komesar, jedan od najviših činova u građanskoj policiji Brazila. Slijedeći korake američkog romanopisca Thomasa Pynchona , bliskog prijatelja Fonsece, odbio je davati intervjue i snažno je razmišljao o očuvanju svoje privatnosti.

Njegove priče mračne su i mračne, ispunjene nasiljem i seksualnim sadržajem, a obično su smještene u urbano okruženje. Tvrdio je da pisac treba imati hrabrosti pokazati ono što se većina ljudi boji reći. Njegovo se djelo smatra revolucionarnim u brazilskoj književnosti , do tada se uglavnom fokusirao na ruralna okruženja i obično se prema gradovima odnosio s manje interesa . Gotovo svi brazilski suvremeni pisci priznaju Fonsecinu važnost. Autori iz narastajuće generacije brazilskih književnika, poput Patrícije Melo ili Luiza Ruffata, izjavili su da je Fonsecino pisanje utjecalo na njihov rad.

Karijeru je započeo pisanjem kratkih priča , koje neki kritičari smatraju svojim najjačim književnim stvaralaštvom. Njegov prvi popularni roman bio je A Grande Arte (Visoka umjetnost), ali "Agosto" se obično smatra njegovim najboljim djelom. Jedan od ponavljajućih likova u Fonsecinim knjigama je odvjetnik-detektiv Mandrake.

Aktivni filteri

18,45 EUR