Dante Alighieri

.

broj pronađenih proizvoda: 1

Dante Alighieri

Dante Alighieri živio je od 1265. - 1321. bio je poznati talijanski književnik i autor besmrtnog djela "Božanstvena komedija".

Rođen je u Firenzi. Sin je Alighiera di Bellinciona i njegove prve žene Belle, kćeri Duranta di Scolaia Abatija. Rođen je u jednoj od najstarijih plemićkih obitelji, a samo nekoliko godina nakon rođenja umire mu majka Bella. Otac se nakon toga još jednom oženio.

Bio je najveći talijanski nacionalni pjesnik. Aktivno je sudjelovao u političkim borbama između gvella i gibelina, te je po pobjedi neprijateljske strane 1302. godine bio prisiljen do smrti živjeti u progonstvu. Bio je političar, filozof, tvorac književnog talijanskog jezika, a prije svega pjesnik. Dante je ostavio niz djela u kojima iznosi svoje filozofske i političke poglede i razmatranja o talijanskom književnom jeziku.

Prvo Danteovo djelo bila je knjižica "Mladenački život" 1292 - 1293. godine u kojoj je slavio ljepotu Beatrice. Djelo je napisano u prozi gdje je umetnuo jednu, baladu, jednu sestinu, 25 soneta te 4 kancone. Na temelju idealiziranog koncepta ljubavi i u duhu firentinske pjesničke škole "dolce stil nuovo", Beatrice se uzdigla do nadzemaljskog simboma.

"Gozba" je druga knjiga koja je nastala u periodu kada je Dante pokušavao ugušiti bol zbog Beatricine smrti. Gozba je knjiga napisana u alegorijskoj formi i napisana narodnim jezikom.

Dante započinje rad na svojoj Božanstvenoj komediji 1307., djelu koje je preraslo u najveće dostignuće srednjovjekovne literature i jedno od najvećih književnih ostvarenja čovječanstva. Dante nas vodi kroz Pakao, Čistilište i Raj i oživljava pred nama grandioznu galeriju likova, od mitoloških i povijesnih ličnosti pa do svojih suvremenika, te predočava nevjerojatnom snagom izraza, svu skalu ljudskih poroka i strasti.

Mada je Danteova komedija još u mnogočemu srednjovjekovno djelo, u njemu već izbija kritički duh novog vremena, koji se ne ustručava napasti crkvu i njezine dostojanstvenike, a s mnogo razumijevanja prikazati slabosti i veličinu ljudske prirode i uzvisiti napredne težnje ljudskog duha. Božanstvena komedija izvršila je ogroman utjecaj na razvoj kasnije europske književnosti, a tragove joj nalazimo i u starih hrvatskih pisaca.

Dante Alighieri je umro u rujnu, 1321., tek što je završio Božanstvenu komediju, nakon skoro 15 godina.

Aktivni filteri

99,00 HRK
99,00 HRK
99,00 HRK