Franz Jägerstätter

.

broj pronađenih proizvoda: 1

Franz Jägerstätter

Franz Jägerstätter , rođen kao Franz Huber (rođen 20. svibnja 1907. u St. Radegundu , Gornja Austrija 9. kolovoza 1943. u Brandenburg-Gördenu ), bio je austrijski poljoprivrednik i borac otpora . Kao prigovor savjesti u Drugom svjetskom ratu , osuđen je na smrt zbog " ponižavanja vojne snage " i pogubljen. Jägerstätter se u Rimokatoličkoj crkvi štuje kao blaženica od 2007. godine .

Franz Jägerstätter rođen je izvan braka u kući majčinih roditelja Adamsölde, Hadermark 22, i tamo je odrastao. Otac mu se zvao Franz Bachmeier († 25. listopada 1914. u Walawa blizu Przemyśla ), majka Rosalia Huber. Budući da mu je majka bila samohrana kad se rodio, prvih deset godina života zvao se Franz Huber. Njegovi su roditelji bili siromašni i nisu se mogli niti oženiti niti odgajati dijete, zbog čega je Franz ostao s bakom po majci Elisabeth Huber do 1916. godine, kada je došao na farmu svog palog oca, djedu i baki Bachmeieru. Njegova se majka 19. veljače 1917. udala za Heinricha Jägerstättera, poljoprivrednika u St. Radegundu koji je usvojio Franza, koji je stoga od tada nosio ime Franz Jägerstätter. Otac Heinricha Jägerstättera, Matthäus Jägerstätter ( 1930.), Koji je također živio na dvoru i koji je posjedovao mnoge knjige, natjerao ga je da uživa u čitanju.

Franz Jägerstätter kratko je radio na farmi u Teisingu u ljeto 1927. , zatim kao rudar u Eisenerzu do 1930 . Novcem koji je stekao kupio je motocikl Puch (serija 250), s kojim je izazvao senzaciju jer je to prvi motocikl registriran u St. Radegundu. Kad je njegov očuh Heinrich Jägerstätter, koji nije imao djece, umro 8. svibnja 1933. Franz je naslijedio farmu. Nekoliko mjeseci kasnije, 1. kolovoza 1933. godine, Theresia Auer, sobarica na farmi Jägerstätter, rodila je djevojčicu koja je krštena Hildegard. Franz Jägerstätter izjavio je da je bio otac izvanbračnog djeteta.

Dana 9. travnja 1936., Velikog četvrtka , oženio se Franziskom Schwaninger (rođena 4. ožujka 1913. u Hochburg-Achu ; 16. ožujka 2013. u St. Radegundu ). Bračni par odlučio je da neće imati vjenčani domjenak i umjesto toga hodočastio je u Rim . Brak je rezultirao s tri kćeri Rosalijom ( 1937), Marijom ( 1938) i Aloisiom ( 1940).

Aktivni filteri