Tove Jansson

.

broj pronađenih proizvoda: 4

Tove Jansson

Tove Marika Jansson rođena je 9. kolovoza 1914. u Helsinkiju, Velikoj kneževini Finska, tada dijelu Ruskog Carstva. Rođena je u obitelji umetnika koji su pripadali finskoj manjini čiji je materinski jezik bio švedski. Njen otac Viktor bio je kipar, a majka Signe Hamarsten Janson ilustratoica i dizajnerica. Imala je dva brata, koji su, takođre, postali umetnici; Per Olov Janson je postao fotograf, a Lars Janson autor i crtač stripova. Odrasla je u stvaralačkom i boemskom okruženju. Obitelj je zimu provodila u Helsinkiju, a ljeta u iznajmljenoj brvnari na morskom otoku u blizini Porvooa, pedeset kilometara istočno od Helsinkija.

Još u ranoj mladosti odlučila se za slikarstvo. Studirala je na Konstfacku u Stockholmu od 1930. do 1933., s potom grafičku školu na Finskoj akademiji lijepih umjetnosti od 1933. do 1937., a potom École des Beaux-Arts u Parizu 1938. godine. Sudjelovala je u nekoliko grupnih izložbi tijekom 1930-ih i ranih 1940-ih, a svoju prvu samostalnu izložbu imala je 1943. Oslikala je nekoliko murala. Izlagala je širom svijeta, ali uprkos tome što je sebe smatrala prvenstveno slikaricom, njeno slikarsko stvaralaštvo ostalo je u sjeni njenih knjiga.

Tijekom 1930-ih putovala je po Europi. U tom periodu pisala je pripovjetke, novinarske članke i reportaže, a često ih je i sama ilustrirala. Zarađivala je i od pravljenja reklama i razglednica. Poznata je i po ilustracijama u časopisu „Garm”, liberalnom (i tijekom Drugog svjetskog rata, antifašističkom) magazinu, koji je osnovala njena majka. Ilustrirala je nekoliko knjiga drugih autora, a danas se posebno ističu njene ilustracije za „Alisu u zemlji čudesa” i „Hobita”. Umrla je 27. lipnja 2001. u Helsinkiju od raka te je pokopana zajedno sa svojim roditeljima i bratom Larsom.

Aktivni filteri

13,14 EUR