Thomas Mann i njegova djela - Knjižara Ljevak

.

broj pronađenih proizvoda: 2

Thomas Mann

Thomas Mann (Lübeck, 6. lipnja 1875. - Zürich, 12. kolovoza 1955.), njemački književnik. svojim stvaralaštvom javlja krajem 19. stoljeća da bi svojom fikcionalnom prozom obilježio književnu produkciju kako njemačkog govornog područja tako i književno stvaralaštvo šireg, europskog književnog kruga u prvoj polovici 20. stoljeća.

Svoj prvi značajniji proboj u književne krugove Thomas Mann bilježi objavljivanjem pripovijetke Gefallen 1894. godine da bi 1898. godine uslijedilo objavljivanje i njegove prve zbirke pripovjedaka Der Kleine Herr Friedemann. Novellen. U to doba intenzivno radi i na svojem prvom romanu Buddenbrooks. Verfall einer Familie koji objavljuje 1901. godine. Nakon rada na tom romanu započinje s dugogodišnjim prikupljanjem i oblikovanjem materijala za svoje duže pripovijetke Tonio Kröger i Tristan, kao i za dramu Fiorenza, a 1903. godine objavljuje i svoju drugu zbirku pripovijetki pod naslovom Tristan. Sechs Novellen. Stvaralaštvo Thomasa Manna od kraja Prvog svjetskog rata pa sve do egzila obilježava rad kako na kraćim proznim i esejističkim tekstovima, tako i na opsežnijim djelima poput romana Der Zauberberg i pripovijetke Mario und der Zauberer. Ein tragisches Reiseerlebnis. No i u egzilu Mann ne odlaže svoje pero, već između ostalog dovršava dvadesetih godina započeti četverodijelni ciklus romana Josip i njegova braća, piše roman Lotte u Weimaru, kao i pripovijetku das Zakon. Nakon Drugog svjetskog rata objavljuje romane Doktor Faustus, Izabrani, kao i svoj posljednji veliki roman Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (hr. Ispovijedi varalice Felixa Krulla).
Manna na putovanju po Europi krajem lipnja 1952. godine sustiže glasina da je simpatizer sovjetskog režima, pa se iz predostrožnosti s obitelji stalno nastanjuje u Švicarskoj. I nadalje neprestano zaokupljen koncipiranjem svojih djela, publicističkih priloga, prijemima i javnim predavanjima, Thomas Mann u srpnju 1955. godine obolijeva od tromboze da bi svoje pero definitivno odložio 12. kolovoza te iste godine u ciriškoj kantonalnoj bolnici.

Aktivni filteri

35,00 EUR
Nema dovoljno proizvoda na zalihi