Dođite na druženje s najpoznatijim hrvatskim stručnjakom za ljubav!

Bruno Šimleša u Knjižari Ljevak

Ljeti ima više svjetla. Iskoristite ga za čitanje!

Ljetne preporuke Naklade Ljevak

Što to ljeti najviše čitamo? Žanrovsku literaturu poput krimića i ljubića ili ozbiljnije literarne tekstove? Usredotočujemo li se samo na novitete ili posežemo i za onim što nam je tijekom godine promaklo ili nismo stigli pročitati? Kako bilo, Naklada Ljevak donosi ponešto za sve čitateljske ukuse!

Pročitaj više

ZBF Vas poziva!

Igre u prostoru i vremenu

Miksano za mlade

Program ZBF-a za malce

Jadranka Kosor - Dan nakon jučer u Europskom domu

Održana promocija knjige "Dan nakon jučer"

Sinoć je u do gotovo posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani Bruxelles zagrebačkog Europskog doma održano predstavljanje knjige "Dan nakon jučer" bivše premijerke i najpoznatije tviterašice među političarima, Jadranke Kosor.

Kako je i "dan nakon jučer" uvijek i samo danas, tako niti autoričina knjiga ne gleda u prošlost, ne poziva, ne napada i nije usmjerena ni protiv koga, ali namijenjena je svima mladima, posebice onima koji kreću u političke vode. Ne želi, kazala je, da još netko lupi glavom u zid na mjestima na kojima je to učinila ona.

Na predstavljanju su, uz autoricu, govorili i autor Pogovora, prof. dr. sc. Žarko Puhovski koji je autoričino nestajanje iz njezine nekadašnje stranke nazvao "perverznim komplimentom" i urednik ljubljanskog Dnevnika Miran Lesjak koji je istaknuo kolika je važnost bila pružiti medijski prostor bivšoj hrvatskoj premijerki, no i koliko je to kontroverzi prouzrokovalo.
Predstavljanje je moderirao urednik knjige Kristijan Vujičić.


Pročitaj više

Mediteranski festival knjige

Split, 3. - 7. svibnja 2017.

Čitamo, čitamo, čitamo!

Noć knjige u Knjižari Ljevak

Dragi naši,
i ove smo godine smo s najvećim nestrpljenjem iščekivali i napokon dočekali noć u kojoj će nas knjige ponovno održati budnima. Noć u kojoj se presvlačimo iz svojih pidžama, napuštamo fotelje, krevete i sva ostala udobna mjesta za čitanje unutar četiri zida. Izlazimo na ulice, gradske trgove, u knjižnice, knjižare i kafiće i ČITAMO, ČITAMO, ČITAMO!

Pozivamo vas da i ove godine čitate s nama jer u našoj smo Knjižari Ljevak, dobro poznatom mjestu susreta za sve knjigoljupce, i ove godine pripremili zanimljive programe.

U 18 će se sati s mladim čitateljima družiti Želimir Hercigonja, znani i cijenjeni hrvatski pisac za djecu. Autor je temeljnom naobrazbom diplomirani pravnik te dugi niz godina radi u svojoj struci koja je počesto suhoparna, ali od nečega se mora i živjeti, zar ne?! Do sada je objavio zamalo tridesetak knjiga jer s književnim umjetničkim stvaralaštvom bavi već dvadesetak godina. Pet njegovih djela uvršteno je u lektirni popis djela za osnovnoškolce "Vodenjak i stara kruška", "Prašnjavko", "Poštar Zeko Brzonogi", "Kjel – crna labud ptica" i "Tajni leksikon".

Dođite na druženje i razgovor s jednim od najpopularnijih domaćih pisaca za djecu i mlade!
Pročitaj više

ZBF SE PRIDRUŽIO DRUŠTVU NAJPRESTIŽNIJIH EUROPSKIH FESTIVALA

Vidimo se na trećem Zagreb Book Festivalu

Dragi prijatelji Zagreb Book Festivala,

uoči trećeg izdanja Zagreb Book Festivala ponosni smo što možemo objaviti da je Zagreb Book Festival u organizaciji udruge Mediart International nositelj oznake kvalitete EFFE Label 2017-2018, te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo cijenjeno Udruženje europskih festivala (European Festivals Association). EFFE oznaku dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nakon pažljivog razmatranja Međunarodnog žiriji prevođenog Sir Jonathanom Millsom, bivšim direktorom Edinburškog međunarodnog festivala, Zagreb Book Festival odabran je u društvo najprestižnijh europskih festivala.

Prenosimo izjavu i obrazloženje Žirija:

Zagreb Book Festival izvrsno je osmišljen, ambiciozan i inkluzivan festival u svakom aspektu, s domaćim, opuštenim i prijateljskim šarmom. Povezuje sudionike iz drugih društvenih projekata te izgrađuje angažiranu i trajnu mrežu publike, umjetnika i ljubitelja festivala. Takav rad na stvaranju zainteresirane javnosti u ovome konkretnom području u Hrvatskoj, hvale je vrijedan pothvat.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) projekt je Europske komisije za Europsku platformu festivala na području kulture koji je osmislila Udruga europskih festivala (EFA), krovna organizacija za festivale diljem Europe i šire.
Projekt je pokrenut 2014. godine, a ustanovila ga je povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, gđa Androulla Vassiliou.

Misija EFFE projekta je povećanje vidljivosti europskih festivala kao i međusobne razmjene iskustava, ali i stvaranje konkretnih udruženja festivala koji dijele istovjetne vizije, a čiji je glavni cilj promišljanje svijeta u kojem danas živimo.

Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što su naša umjetnička koncepcija i snažna predanost publici i društvenom angažmanu prepoznati i od strane uglednog žirija vrhunskih profesionalaca iz europske festivalske zajednice.

Vidimo se uskoro na trećem Zagreb Book Festivalu!

Pročitaj više

Dr. Ruediger Dahlke u Zagrebu

"Prihvatimo li bolest kao put, smanjit ćemo uzročnike bolesti.“

Doktor Ruediger Dahlke, svjetski poznati stručnjak iz područja psihosomatske medicine čija filozofija alternativnog pristupa bolesti i proučavanja bolesti kao puta svakog dana stječe nove poklonike širom svijeta, sinoć je u ispunjenoj dvorani Ban Jelačić zagrebačkog hotela Dubrovnik održao dva predavanja iz područja inkluzivne medicine.

Prvo, naslovljeno Bolest kao put započelo je u 19 sati dok se drugo, ono o Pravilima igre života nastavilo odmah potom, u 21 sat. Dahlke je pred okupljenim mnoštvom govorio o najvećim uzročnicima smrtnosti, kako u Hrvatskoj, tako i svijetu, ističući srčane bolesti kao najkobnije i svrstavajući kancerogena oboljenja odmah iza njih. No sve su te bolesti, smatra Dahlke, samo različiti prikazi jednog te istog stanja kroz koje, tijekom života, osoba prolazi. I svima je ishodište u našoj unutarnjoj, psihičkoj bazi. Upravo to i jest razlog zašto se Dahlke, kao liječnik, oprostio s tradicionalnom zapadnjačkom medicinom i posvetio inkluzivnoj, psihosomatskoj medicini. On, naime, kako je i sinoć istaknuo, drži da tradicionalna medicina otkriva, ali ne radi na ranoj prevenciji bolesti. Na toj prevenciji možemo raditi samostalno i svakodnevno, svatko za sebe, prihvatimo li da se mnoge bolesti ne mogu prevenirati niti izliječiti tretmanom medikamentima, ali mnogo se može postići promjenom pravila igre života što je svatko od nas svakodnevno vodi.

Umjesto ekonomskom, trebali bismo se, istaknuo je dr. Dahlke, okrenuti duhovnom rastu, odabrati načela po kojima želimo živjeti i potom ih ustrajno slijediti. Moramo prihvatiti važnost razumijevanja različitih životnih principa i mnogo više vremena i truda ulagati u održavanje zdrave i kvalitetne svakodnevne komunikacije. U svim njenim oblicima i na svim razinama međuljudskih odnosa. Zdrava je komunikacija bitna gotovo koliko i zdrava i uravnotežena prehrana. Zdrava je prehrana jedna od okosnica filozfoije dr. Dahlkea budući da i sam već pola stoljeća živi prema vegetarijanskim načelima, a usto je i autor nekoliko kuharica zdrave prehrane. „93% svih otrova koje unosimo u naše tijelo životinjskog su porijekla“, ustvrdio je Dahlke pozvavši posjetitelje da brinu o svom zdravlju, ali i da prihvate bolest jer, zaključio je svoja sinoćnja gostovanja, „prihvatimo li bolest kao put, smanjit ćemo uzročnike bolesti.“

Ruediger Dahlke u Hotelu Dubrovnik