ZBF SE PRIDRUŽIO DRUŠTVU NAJPRESTIŽNIJIH EUROPSKIH FESTIVALA

Vidimo se na trećem Zagreb Book Festivalu

Dragi prijatelji Zagreb Book Festivala,

uoči trećeg izdanja Zagreb Book Festivala ponosni smo što možemo objaviti da je Zagreb Book Festival u organizaciji udruge Mediart International nositelj oznake kvalitete EFFE Label 2017-2018, te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo cijenjeno Udruženje europskih festivala (European Festivals Association). EFFE oznaku dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nakon pažljivog razmatranja Međunarodnog žiriji prevođenog Sir Jonathanom Millsom, bivšim direktorom Edinburškog međunarodnog festivala, Zagreb Book Festival odabran je u društvo najprestižnijh europskih festivala.

Prenosimo izjavu i obrazloženje Žirija:

Zagreb Book Festival izvrsno je osmišljen, ambiciozan i inkluzivan festival u svakom aspektu, s domaćim, opuštenim i prijateljskim šarmom. Povezuje sudionike iz drugih društvenih projekata te izgrađuje angažiranu i trajnu mrežu publike, umjetnika i ljubitelja festivala. Takav rad na stvaranju zainteresirane javnosti u ovome konkretnom području u Hrvatskoj, hvale je vrijedan pothvat.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) projekt je Europske komisije za Europsku platformu festivala na području kulture koji je osmislila Udruga europskih festivala (EFA), krovna organizacija za festivale diljem Europe i šire.
Projekt je pokrenut 2014. godine, a ustanovila ga je povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, gđa Androulla Vassiliou.

Misija EFFE projekta je povećanje vidljivosti europskih festivala kao i međusobne razmjene iskustava, ali i stvaranje konkretnih udruženja festivala koji dijele istovjetne vizije, a čiji je glavni cilj promišljanje svijeta u kojem danas živimo.

Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što su naša umjetnička koncepcija i snažna predanost publici i društvenom angažmanu prepoznati i od strane uglednog žirija vrhunskih profesionalaca iz europske festivalske zajednice.

Vidimo se uskoro na trećem Zagreb Book Festivalu!

Pročitaj više

Dr. Ruediger Dahlke u Zagrebu

"Prihvatimo li bolest kao put, smanjit ćemo uzročnike bolesti.“

Doktor Ruediger Dahlke, svjetski poznati stručnjak iz područja psihosomatske medicine čija filozofija alternativnog pristupa bolesti i proučavanja bolesti kao puta svakog dana stječe nove poklonike širom svijeta, sinoć je u ispunjenoj dvorani Ban Jelačić zagrebačkog hotela Dubrovnik održao dva predavanja iz područja inkluzivne medicine.

Prvo, naslovljeno Bolest kao put započelo je u 19 sati dok se drugo, ono o Pravilima igre života nastavilo odmah potom, u 21 sat. Dahlke je pred okupljenim mnoštvom govorio o najvećim uzročnicima smrtnosti, kako u Hrvatskoj, tako i svijetu, ističući srčane bolesti kao najkobnije i svrstavajući kancerogena oboljenja odmah iza njih. No sve su te bolesti, smatra Dahlke, samo različiti prikazi jednog te istog stanja kroz koje, tijekom života, osoba prolazi. I svima je ishodište u našoj unutarnjoj, psihičkoj bazi. Upravo to i jest razlog zašto se Dahlke, kao liječnik, oprostio s tradicionalnom zapadnjačkom medicinom i posvetio inkluzivnoj, psihosomatskoj medicini. On, naime, kako je i sinoć istaknuo, drži da tradicionalna medicina otkriva, ali ne radi na ranoj prevenciji bolesti. Na toj prevenciji možemo raditi samostalno i svakodnevno, svatko za sebe, prihvatimo li da se mnoge bolesti ne mogu prevenirati niti izliječiti tretmanom medikamentima, ali mnogo se može postići promjenom pravila igre života što je svatko od nas svakodnevno vodi.

Umjesto ekonomskom, trebali bismo se, istaknuo je dr. Dahlke, okrenuti duhovnom rastu, odabrati načela po kojima želimo živjeti i potom ih ustrajno slijediti. Moramo prihvatiti važnost razumijevanja različitih životnih principa i mnogo više vremena i truda ulagati u održavanje zdrave i kvalitetne svakodnevne komunikacije. U svim njenim oblicima i na svim razinama međuljudskih odnosa. Zdrava je komunikacija bitna gotovo koliko i zdrava i uravnotežena prehrana. Zdrava je prehrana jedna od okosnica filozfoije dr. Dahlkea budući da i sam već pola stoljeća živi prema vegetarijanskim načelima, a usto je i autor nekoliko kuharica zdrave prehrane. „93% svih otrova koje unosimo u naše tijelo životinjskog su porijekla“, ustvrdio je Dahlke pozvavši posjetitelje da brinu o svom zdravlju, ali i da prihvate bolest jer, zaključio je svoja sinoćnja gostovanja, „prihvatimo li bolest kao put, smanjit ćemo uzročnike bolesti.“

Ruediger Dahlke u Hotelu Dubrovnik

Ruediger Dahlke u Opatiji

Predavanja Ruedigera Dahlkea

Predstavljanje knjige

Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Peto evanđelje" Dubravke Oraić TOlić

EUROPEA U DVORIŠTU 2017.

(veljača – ožujak 2017.)

Predstavljanje knjige "Peto evanđelje"

Predstavljanje monografije „OD ŽELJEZNIČKE KOLONIJE DO RAVNICA"

Predstavljanje monografije „OD ŽELJEZNIČKE KOLONIJE DO RAVNICA"

Božić dolazi!

Božićne preporuke Naklade Ljevak!

Božić je pred vratima, a s njim i kupovina poklona. Pomalo subjektivno smatramo da je knjiga najbolji dar i zato vam donosimo preporuke za knjige kojima ćete razveseliti sve vaše omiljene knjigoljupce!

Pročitaj više