Čitaj u hladu

Ljetne preporuke Naklade Ljevak

Natrag na listu

 15 novih LJETNIH PREPORUKA NAKLADE LJEVAK


Ljeto nam se vratilo… i došlo je vrijeme da se posvetimo svojem duhu i umu - tijelo je ionako već spremno, zar ne? A što je bolja hrana za naše moždane stanice od dobre literature?

Veliki francuski književnik Flaubert je na jednom mjestu zapisao: „Čitajte da biste živjeli“, a mi u Nakladi Ljevak ćemo ga parafrazirati i reći: „Čitajte da biste uživali.“ Zato, krenite na odmor s knjigom, prepustite se čarima ljeta i posegnite zajedno s nama za 12 novih i 12 nešto starijih knjiga koje biste trebali pročitati u sjeni suncobrana gradskih terasa, uz lahor planinskoga povjetarca ili na sunčanima plažama Jadranskoga mora.PREPORUKA NOVITETA

Ivana Bodrožić, RUPA
U svom novom romanu popularna i višestruko nagrađivana pjesnikinja i prozaistica Ivana Bodrožić kroz žanr političkog trilera hrabro se upušta u raskrinkavanje tranzicijskog društva duboko prožetog korupcijom i kriminalom. Inteligentan, dramatičan, snažan, tragičan, mučan i mračan no nadasve hrabar roman.

Ivica Đikić, BEARA
Dokumentarni roman o pukovniku Ljubiši Beari, nekadašnjem oficiru JNA, glavnom organizatoru u izvršenju najvećeg zločina na području Europe nakon Drugog svjetskog rata – genocida u Srebrenici, u kojem je u pet dana srpnja 1995. godine brutalno ubijeno više od 8000 muslimana.

Philip Kerr, DAMA IZ ZAGREBA
Pišući „Damu iz Zagreba“ Kerr je vrlo pažljivo proučio prilike na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata pa većina kritičara ovaj roman proglašava najboljim iz slavne Kerrove serije o berlinskom detektivu Bernieju Guntheru, a poglavlja o onome čemu je Gunther svjedočio u NDH ne samo najsnažnijim dijelom ove knjige nego i cijelog serijala.

Ahmet Ümit, UBOJSTVO SULTANA
Psihološko-povijesni triler turske književne zvijezde Ahmeta Ümita (proglašen u Turskoj romanom godine i prodan u 500 tisuća primjeraka) isprepleće sadašnjost i prošlost glavna tema nije toliko identitet ubojice koliko povijesni i psihološki pritisci koji čovjeka mogu navesti da počini ubojstvo.

Kristina Ohlsson: TRATINČICE
Svi vi, koji volite dobre krimiće, čitajući „Tratinčice“ doći ćete na svoje. Dva naizgled nepovezana slučaja uključuju krađu identiteta, naručeno ubojstvo, krijumčarenje ilegalnih imigranata…

W. P. Young, EVA
Iz pera autora Kolibe, uspješnice koja je prodana u više od 25 milijuna primjeraka, dolazi zadivljujući novi roman kojem je suđeno da bude jedan od najvažnijih i najspominjanijih knjiga desetljeća. Koliba je uzdrmala granice naše percepcije Boga, a Eva će dokrajčiti štetne zablude koje imamo o samima sebi.

Jasna Horvat, VILIJUN
Očaravajući roman koji će vas odvesti u svijet prvog globalnog putnika Marka Pola i u vrijeme Kublaj kana na putovanje kroz živopisna mjesta Puta svile! Prvi roman koji se čita uz pomoć QR kodova!

M. D. Waters, ARHETIP
Distopijski hit roman M. D. Waters istražuje budućnost u zemlji podijeljenoj građanskim ratom, u kojoj su društvene vrijednosti izvrnute naglavačke, a plodne žene postale rijetkost.

Edna O'Brien, MALE CRVENE STOLICE
Naslov romana slavne irske spisateljice Edne O'Brien odnosi se na obilježavanje 20. godišnjice opsade Sarajeva, koja je obilježena postavljanjem 11 541 crvene stolice u čast jednakog broja poginulih u Sarajevu, među kojima i 643 djece.

Ayaan Hirsi Ali, HERETKINJA
Prešavši put od duboko religioznog odgoja u islamskoj vjeri do feminističke aktivistice i ateistice, briljantna, karizmatična i kontroverzna autorica autobiografske proze „Nevjernica“ i „Nomatkinja“ u ovoj se knjizi snažno i uvjerljivo zalaže za reformaciju islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama.

John C. Parkin: J*** MI SE: Čini ono što voliš
Veliki svjetski hit dolazi nam ususret ljetu… U njemu ćete otkriti kako biti slobodan i živjeti radeći stvari koje volite. Zato, ovo nije knjiga, nego poziv na djelovanje.

Ivana Plechinger: ONO ŠTO OSTAJE, UVIJEK LJUBAV JE
Autorica nam u knjizi daje dobra rješenja za osobni rast kroz vlastite primjere i otkriva kako – unatoč teškim životnim trenucima – živjeti sada i ovdje u zahvalnosti i ljubavi, a ne u strahu.

Nenad Polimac: LEKSIKON YU FILMA
Leksikon predstavlja zanimljiv kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije.

Simone de Beauvoir, DRUGI SPOL
Knjiga Drugi spol temelj je današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, kako kaže Judith Butler, Beauvoirina formulacija „Žena se ne rađa, nego postaje ženom“ prvi put u povijesti razdvaja pojmove „spola“ i „roda“. Knjiga je prevedena na četrdeset jezika, a prvo izdanje pojavilo se 1949. g., s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje.

Miroslav Krleža: MARGINALIJE O GRADOVIMA I LJUDIMA
Čitajući marginalije možemo vidjeti zašto Krleža nije zastario. Krećući se kroz vrijeme, poput svoga Petrice Kerempuha, on nas i danas potiče na oprez.KNJIGE KOJE SU VAM PROMAKLE

Afonso Cruz: KOKOSCHKINA LUTKA
Portugalski autor, koji sve češće gostuje u Hrvatskoj, napisao je veliko djelo o ljubavi, prijateljstvu i ratnim nevoljama. Pritom nam pokazuje da je odnos s Drugim temeljan za naš identitet.

Kristijan Vujičić: KNJIGA IZLAZAKA
Ova hvaljena i duhovita posveta Kafki i (ne)uspješnim izlascima će vas nasmijati i zabaviti. Knjiga je namijenjena svima onima koji su u životu prilikom barem jednoga izlaska pomislili: „Što mi je ovo trebalo?“

Bruno Šimleša: UMJETNOST ŽIVOTA
U velikome hitu Umjetnost života Bruno Šimleša nam otkriva kako životna iskustva pretvoriti u neprocjenjive umjetnine, a od svojega života stvoriti remek-djelo!

Michal Ajvaz: DRUGI GRAD
Prag kakav poznajemo iz turističkih posjeta i razglednica postaje poprište borbe između dobra i zla. Izvrstan roman velikoga češkoga pisca u kojem se isprepleću realno i magično, stvarno i fantastično.

Claire Bidwell-Smith, PRAVILA NASLJEĐIVANJA
Ova memoarska proza potresno je putovanje mlade žene kroz pet stadija žalovanja nakon tragičnog iskustva gubitka oba roditelja u dobi kad je čovjek nesiguran u vlastiti identitet i u ono što će postati.

Ava Olafsdottir, ROSA CANDIDA
Rosa candida priča je o sazrijevanju i potrazi za ljepotom u svakodnevnom životu, dirljivi podsjetnik na to da smo sposobni, ako se samo malo potrudimo, obične male stvari pretvoriti u izvanredno i nesvakidašnje iskustvo.

John Connolly, DUŠA U PLAMENU
Connolyjev psihološki triler s elementima fantastike izvanserijska je priča o empatiji, moralu i iskupljenju.

Miriam Toews, KOMPLICIRANA DOBROTA
Crnohumorna priča o zatupljujućem osjećaju očaja izazvanog rigidnim pravilima uskogrudne vjerske zajednice i razapetosti – naročito ženskih likova u romanu – između pokušaja da se ipak nekako uklope i želje da slobodu potraže negdje drugdje.

Jane Case, NESTALI
Uvjerljiv i zastrašujući psihološki triler, priča o upletenosti glavne junakinje u zbivanja izvan njezine kontrole.

Kristina Ohlsson, PEPELJUGE
Briljantan, atmosferičan roman nove kraljice švedskog kriminalističkog žanra čiji su trileri objavljeni u više od 40 zemalja svijeta.Natrag na listu