Top liste

Književnost
 1. Elena Ferrante - Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju

  Elena Ferrante Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  1
 2. Jo Nesbø - Macbeth

  Jo Nesbø Macbeth

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  2
 3. Maja Lunde - Povijest pčela

  Maja Lunde Povijest pčela

  139,00 kn 125,10 kn detaljno
  3
 4. Pavao Pavličić - POHVALA STAROSTI

  Pavao Pavličić POHVALA STAROSTI

  99,00 kn detaljno
  4
 5. Kristian Novak - Ciganin, ali najljepši

  Kristian Novak Ciganin, ali najljepši

  149,00 kn 134,10 kn detaljno
  5
 6. Julia P. Gelardi - Rođene za krunu

  Julia P. Gelardi Rođene za krunu

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  6
 7. Raphaelle Giordano - Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan

  Raphaelle Giordano Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan

  99,00 kn 89,10 kn detaljno
  7
 8. Elif Shafak - Tri Evine kćeri

  Elif Shafak Tri Evine kćeri

  139,00 kn 125,10 kn detaljno
  8
 9. A. J. Finn - Žena na prozoru

  A. J. Finn Žena na prozoru

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  9
 10. Erica Fischer - Aimée & Jaguar

  Erica Fischer Aimée & Jaguar

  129,00 kn 64,50 kn detaljno
  10
Publicistika
 1. Dušan Vesić - MAGI: Kao da je bila nekad

  Dušan Vesić MAGI: Kao da je bila nekad

  139,00 kn 125,10 kn detaljno
  1
 2. Rajko Grlić - Neispričane priče

  Rajko Grlić Neispričane priče

  179,00 kn 161,10 kn detaljno
  2
 3. Ana Bučević - U vortexu ostvarenih želja

  Ana Bučević U vortexu ostvarenih želja

  130,00 kn 117,00 kn detaljno
  3
 4. Thorwald Dethlefsen, Ruediger Dahlke - Bolest kao put

  Thorwald Dethlefsen, Ruediger Dahlke Bolest kao put

  99,00 kn 89,10 kn detaljno
  4
 5. Davor Rostuhar - Polarni san

  Davor Rostuhar Polarni san

  139,00 kn detaljno
  5
 6. Igor Rudan - Točna boja neba

  Igor Rudan Točna boja neba

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  6
 7. Višnja Starešina - Hrvati pod KOS-ovim krilom

  Višnja Starešina Hrvati pod KOS-ovim krilom

  200,00 kn detaljno
  7
 8. Noam Chomsky - Globalno nezadovoljstvo

  Noam Chomsky Globalno nezadovoljstvo

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  8
 9. Ivana Dragičević - Nejednaki

  Ivana Dragičević Nejednaki

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  9
 10. Kornelija Benyovsky Šoštarić - Zeleni kvadrat

  Kornelija Benyovsky Šoštarić Zeleni kvadrat

  249,00 kn 224,10 kn detaljno
  10

Velagić, Jakopec, Pehar, Selthofer Elektroničko nakladništvo?

Ocjena čitatelja
 • ISBN: 9789533550480
 • UDK: 655.41:004
 • Biblioteka: Academica
 • Izdavač: Naklada Ljevak
 • Godina: 2017.
 • Uvez: tvrdi
 • Jezik: hrvatski
 • Broj stranica: 304
 • Format: 13,5 x 21 cm cm
Cijena: 139,00 kn
Cijena s popustom: 125,10 kn
Vaša ušteda 13,90 kn
Dodaj u listu želja Dodaj u košaricu
Napiši komentar
Ocjena: (-)
Broj komentara: (0)

Elektroničko nakladništvokao samostalan nakladnički model zacijelo ne postoji. Nakladništvo se može opisati na različite načine, primjerice kao djelatnost stvaranja, stjecanja, uređivanja, objavljivanja i diseminacije sadržaja i diskursa, no u toj djelatnosti ništa nije elektroničko. Računalne i informacijske tehnologije implementirane su u nakladničko poslovanje, jedan je mogući završni nakladnički proizvod publikacija u nekom od računalnih formata zapisa popularno nazvan elektroničkom knjigom, no elektroničnost je i tu prisutna samo na nespretno formuliranoj, iako općeprihvaćenoj pojmovnoj razini.

 

Elektroničko nakladništvo?znanstvena je monografija koja tematizira različite aspekte istoimenog nakladničkog fenomena. Rezultat je višegodišnjeg kontinuiranog praćenja promjena u suvremenom nakladništvu, analiziranja i komparacije literature i praktičnih istraživanja nakladničkog tržišta. Podijeljena je u pet tematskih cjelina. Prva se bavi razvojnim i društvenim kontekstom elektroničkog nakladništva, prikazuje njegov povijesni razvoj i kritički propituje dominantne pretpostavke o ulozi elektroničkih publikacija na globalnom tržištu. Druga cjelina prikazuje i analizira tehnološke razvojne preduvjete e-nakladništva, posebice razvoj formata zapisa elektroničkih knjiga, razvoj čitača elektroničkih knjiga i razvoj računarstva u oblaku i platformi za objavljivanje elektroničkih knjiga. Treća, četvrta i peta cjelina praktično su usmjerene i tematiziraju nakladništvo elektroničkih knjiga, elektroničkih časopisa i naposljetku izazove vizualnog oblikovanja publikacija u mrežnom okružju.

 

Izraz elektroničko nakladništvo i upućenoj i posve nezainteresiranoj publici egzaktno i nedvosmisleno otkriva sadržaj ove knjige — ni jedan drugi naslov ne bi toliko precizno zrcalio njezinu temu. Terminološka je korektnost stoga dostatno zadovoljena popratnim upitnikom u naslovu knjige, koji ondje stoji da bi istaknuo kako elektroničko nakladništvo, taj općeprihvaćeni pojam, ne govori mnogo o opsegu i sadržaju pojava koje opisuje.

 

 

Zoran Velagićje izvanredni profesor na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku gdje predaje kolegije iz područja povijesti knjige i nakladništva. Voditelj je katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo i autor dvopredmetnog diplomskog studija nakladništva. Predaje na preddiplomskom i diplomskom studiju matične ustanove te na poslijediplomskim studijima Društvo znanja i prijenos informacija Sveučilišta u Zadru, Izdavaštvo i mediji: studij izdavaštva i medija u kontekstu globalnih trendova i hrvatskog jezičnog i književno–kulturnog identiteta koji se izvodi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Književnost i kulturni identitet Filozofskog fakulteta u Osijeku. Član je programskih ili organizacijskih odbora više domaćih i međunarodnih znanstvenih konferencija. Objavio je 40–ak znanstvenih radova u časopisima i dvije monografije: Pisac i autoritet. Bit autorstva i sustav autorizacije vjerskih knjiga u 18. stoljeću (Zagreb: Naklada Ljevak, 2010.) i Uvod u nakladništvo (Osijek: Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013.). Radove je izlagao na 20–ak međunarodnih znanstvenih konferencija. Bio je suradnik na dva međunarodna znanstvena projekta i voditelj znanstvenog projekta Digitalna knjižnica hrvatske baštine tiskane do 1800.: izvedbene pretpostavke od 2007. do 2013. godine. Nacionalni je predstavnik u Upravnom odboru CoST projekta E–READ: Evolution of reading in the age of digitisation. Pokretač je i glavni urednik znanstvenog časopisa Libellarium koji izlazi od 2008. godine. Član je i regionalni koordinator međunarodnog društva znanstvenika The Society for the History of Authorship, Reading, and Publishing.

 

Tomislav Jakopecje poslijedoktorand na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku gdje sudjeluje na izvođenju nastave na kolegijima iz područja informacijskih tehnologija. Veliki je zaljubljenik u informacijske tehnologije općenito. U znanstvenom području prati razvoj informacijske tehnologije, kao i razvoj elektroničkog nakladništva i elektroničkih knjiga. Autor je i voditelj dvopredmetnog diplomskog studija informacijske tehnologije koji se na Filozofskom fakultetu u Osijeku izvodi od akademske 2015./2016. Član je programskih ili organizacijskih odbora više domaćih i međunarodnih znanstvenih konferencija. Znanstvena biografija broji preko deset znanstvenih i ostalih radova u drugim časopisima, znanstvenih radova u zbornicima skupova s međunarodnom recenzijom. Bio je suradnik na znanstvenom projektu Digitalna knjižnica hrvatske baštine tiskane do 1800.: izvedbene pretpostavke od 2007. do 2013. godine te koordinator uime Filozofskog fakulteta u Osijeku na EU projektu ICT znanstveni laboratorij 2017. godine. dobitnik je nagrade za stručni rad na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2017. godine.

 

Franjo Peharje docent na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru gdje je nositelj raznih predmeta na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Od 2016. godine je pročelnik Odjela za informacijske znanosti. Područja njegova znanstvenog interesa su povijest i teorija informacijskih znanosti, znanstvena komunikacija, bibliometrija, elektroničko nakladništvo te sustavi za pretraživanje i dohvat informacija. Član je programskih i organizacijskih odbora više domaćih i međunarodnih znanstvenih konferencija. Znanstvene radove predstavljao je na brojnim znanstvenim konferencijama, a objavio je 10–ak radova u znanstvenim časopisima i monografijama. Bio je suradnik na projektu Digitalna knjižnica hrvatske baštine tiskane do 1800.: izvedbene pretpostavke od 2007. do 2013. godine te voditelj istraživačkog tima u sklopu dva međunarodna projekta: aTlaS (Applied Technology for Language–Aided CMS) i ilo (Information Literacy Online). Od 2008. aktivni član uredništva Libellariuma, časopisa za povijest pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova.

 

Josipa Selthofer (Džanko)je poslijedoktorandica na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje radi na kolegijima pri katedri za Povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo. Obrazovanje i profesionalno iskustvo stjecala je i u području grafičkih tehnologija i grafičkog dizajna. Radove je izlagala na više međunarodnih i domaćih konferencija, a objavila je više od deset radova u znanstvenim i stručnim časopisima. Članica je organizacijskog odbora Međunarodne konferencije Nakladništvo — trendovi i konteksti (od 2013. godine), organizacijskog odbora Međunarodne konferencije LIDA (Libraries in digital age) (od 2008. godine) te organizacijskog odbora konferencije aSiST 2015. Sudjelovala je u projektu Digitalna knjižnica hrvatske baštine tiskane do 1800.: izvedbene pretpostavke (122-2691220-3043) od 2009. godine. Članica je udruženja Icograda (International Council of Graphic Design Association).