Top liste

Književnost
  1. Ante Tomić i Rajko Grlić - Ustav Republike Hrvatske

    Ante Tomić i Rajko Grlić Ustav Republike Hrvatske

    99,00 kn 89,10 kn detaljno
    1
  2. Marina Stepnova - Lazarove žene

    Marina Stepnova Lazarove žene

    139,00 kn 125,10 kn detaljno
    2
  3. John Williams - Stoner

    John Williams Stoner

    149,00 kn 134,10 kn detaljno
    3
  4. Ivana Bodrožić - Rupa

    Ivana Bodrožić Rupa

    39,90 kn 35,91 kn detaljno
    4
  5. Ankica Tomić - Vice versa

    Ankica Tomić Vice versa

    139,00 kn 125,10 kn detaljno
    5
  6. Slobodan Šnajder - Doba mjedi

    Slobodan Šnajder Doba mjedi

    150,00 kn detaljno
    6
  7. Jojo Moyes - Tu sam pred tobom

    Jojo Moyes Tu sam pred tobom

    79,00 kn 71,10 kn detaljno
    7
  8. Çiler İlhan - Izgon

    Çiler İlhan Izgon

    129,00 kn 116,10 kn detaljno
    8
  9. Jojo Moyes -  Nakon tebe

    Jojo Moyes Nakon tebe

    89,00 kn 80,10 kn detaljno
    9
  10. Nina George - Mala pariška knjižara

    Nina George Mala pariška knjižara

    99,00 kn 89,00 kn detaljno
    10
Publicistika
  1. Ana Bučević - U vortexu ostvarenih želja

    Ana Bučević U vortexu ostvarenih želja

    130,00 kn 117,00 kn detaljno
    1
  2.  Bruce Springsteen - Springsteen

    Bruce Springsteen Springsteen

    159,00 kn 143,10 kn detaljno
    2
  3. Ivana Plechinger - Ono što ostaje, uvijek ljubav je

    Ivana Plechinger Ono što ostaje, uvijek ljubav je

    99,00 kn 89,10 kn detaljno
    3
  4. John C. Parkin - Jebe mi se

    John C. Parkin Jebe mi se

    29,00 kn detaljno
    4
  5. Ana Bučević - Safari duha

    Ana Bučević Safari duha

    130,00 kn 117,00 kn detaljno
    5
  6. Anita Šupe - Istine i laži o hrani

    Anita Šupe Istine i laži o hrani

    129,00 kn 116,10 kn detaljno
    6
  7. Roman Leljak - Huda jama

    Roman Leljak Huda jama

    140,00 kn detaljno
    7
  8. Stašo Forenbaher, Lara Černicki - Starim cestama preko Velebita

    Stašo Forenbaher, Lara Černicki Starim cestama preko Velebita

    180,00 kn 162,00 kn detaljno
    8
  9. Todd Spehr - Dražen

    Todd Spehr Dražen

    99,00 kn 89,10 kn detaljno
    9
  10. Miroslav Krleža - Marginalije

    Miroslav Krleža Marginalije

    119,00 kn 107,10 kn detaljno
    10
N.M. Kelby - Bijeli tartufi zimi

N.M. Kelby Bijeli tartufi zimi

Ocjena čitatelja
  • ISBN: 9789537829681
  • Izdavač: Lumen izdavaštvo
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 350
  • Format: 15 x 23 cm
Cijena: 119,00 kn
Dodaj u listu želja Dodaj u košaricu
Napiši komentar
Ocjena: (-)
Broj komentara: (0)

 

Auguste Escoffier (1846. – 1935.) bio je francuski majstor kuhar bez premca čiji utjecaj na iskustvo restoranskog objedovanja i vrhunsku kuhinju osjećamo i danas. Usto je bio i kompliciran muškarac – dobar, ali nepopustljiv, opsjednut hranom i strahovito gladan, u stanju biti silno strastven i nedokučivo suzdržan. Svojim nas bujno izmaštanim novim romanom N. M. Kelby prenosi u Escoffierov svijet, pletući senzualnu priču o hrani i čežnji, ratu i ljubavi.

Početak romana vodi nas na kraj Escoffierova života, u vrijeme kad on piše memoare. Bio je svjedok burnih povijesnih događaja pa iz jedinstvene perspektive pripovijeda o danima kad je bio kuhar u Francusko-pruskom ratu, majstor kuhar za beau monde u Parizu i londonskom Savoyu te pouzdanik kraljeva i svjetskih vođa.

U srcu Escoffierove priče zapravo je ljubav prema dvjema vrlo različitim ženama: Sari Bernhardt, slavnoj po ljepoti i nehajnosti, jednoj od najobožavanijih žena tog doba, te vlastitoj supruzi, nezavisnoj i profinjenoj pjesnikinji Delphine Daffis, čiju je ruku Escoffier dobio na okladi ali je glavninu karijere proveo odvojen od nje.

Escoffier je sad u mirovini i vratio se Delphine. Ona zahtijeva samo jedno: da stvori jelo koje će nositi njezino ime kao što je to učinio za mnoge druge, uključujući i Saru Bernhardt i kraljicu Viktoriju. No kako je moguće sažeti kompleksnost ljubavi u jednom jedinom receptu?

Veliki majstor kuhar nije to znao. Uz pomoć tvrdoglave mlade kuharice, Sabine, koja silno nalikuje na Saru Bernhardt Escoffier mora ponovno otkriti emocionalni potencijal hrane, njezinu sposobnost da izrazi strast, kajanje, tugu, oprost i ljubav.