Top liste

Književnost
 1. William P. Young - Koliba

  William P. Young Koliba

  69,00 kn 60,00 kn detaljno
  1
 2. Kristian Novak - Ciganin, ali najljepši

  Kristian Novak Ciganin, ali najljepši

  149,00 kn 134,10 kn detaljno
  2
 3. David Lagercrantz - Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu

  David Lagercrantz Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu

  149,00 kn 134,10 kn detaljno
  3
 4. Marko Vidojković - E baš vam hvala

  Marko Vidojković E baš vam hvala

  79,00 kn 71,10 kn detaljno
  4
 5. Jo Nesbo - Snjegović

  Jo Nesbo Snjegović

  99,00 kn 89,10 kn detaljno
  5
 6. Elena Ferrante - Priča o novom prezimenu

  Elena Ferrante Priča o novom prezimenu

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  6
 7. Jean Mercier - Kad župniku prekipi

  Jean Mercier Kad župniku prekipi

  98,00 kn 88,20 kn detaljno
  7
 8. Erica Fischer - Aimée & Jaguar

  Erica Fischer Aimée & Jaguar

  129,00 kn 116,10 kn detaljno
  8
 9. Jane Harper - Suša

  Jane Harper Suša

  119,00 kn 107,10 kn detaljno
  9
 10. Jojo Moyes - Vikend u Parizu

  Jojo Moyes Vikend u Parizu

  99,00 kn 89,10 kn detaljno
  10
Publicistika
 1. Sarah Knight - Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e

  Sarah Knight Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e

  109,00 kn 87,00 kn detaljno
  1
 2. Ana Bučević - Što (ni)je ljubav

  Ana Bučević Što (ni)je ljubav

  130,00 kn 117,00 kn detaljno
  2
 3. Yuval Noah Harari - Homo deus

  Yuval Noah Harari Homo deus

  149,00 kn 134,10 kn detaljno
  3
 4. Ana Bučević - U vortexu ostvarenih želja

  Ana Bučević U vortexu ostvarenih želja

  130,00 kn 117,00 kn detaljno
  4
 5. Terry Eagleton - Kultura M. U.

  Terry Eagleton Kultura M. U.

  119,00 kn 95,00 kn detaljno
  5
 6. Davor Marijan - Hrvatska 1989. – 1992. Rađanje države

  Davor Marijan Hrvatska 1989. – 1992. Rađanje države

  189,00 kn 170,10 kn detaljno
  6
 7. Mirjana Krizmanić - Zašto guramo glavu u pijesak?

  Mirjana Krizmanić Zašto guramo glavu u pijesak?

  99,00 kn 89,10 kn detaljno
  7
 8. Lorna Byrne - Anđeli na vrhovima mojih prstiju

  Lorna Byrne Anđeli na vrhovima mojih prstiju

  129 kn 103,00 kn detaljno
  8
 9. Andreja Kostelić-Martić - Napadaj panike ili neka teška bolest?

  Andreja Kostelić-Martić Napadaj panike ili neka teška bolest?

  147,00 kn detaljno
  9
 10. Siniša Škarica - Tvornica glazbe - priče iz Dubrave

  Siniša Škarica Tvornica glazbe - priče iz Dubrave

  199,00 kn 179,10 kn detaljno
  10
Davor Babić, Christa Jessel Holst - Međunarodno privatno pravo

Davor Babić, Christa Jessel Holst Međunarodno privatno pravo

zbirka unutarnjih, europskih i međunarodnih propisa

Ocjena čitatelja
 • ISBN: 978-953-234-157-7
 • Izdavač: Narodne novine
 • Godina: 2011.
 • Uvez: tvrdi
 • Jezik: hrvatski
 • Broj stranica: 1621
 • Format: 17,00 x 24,00 cm
Cijena: 340,00 kn
Dodaj u listu želja Trenutno nedostupno
Saznajte kako do knjige?
Napiši komentar
Ocjena: (-)
Broj komentara: (0)

Pristupom Hrvatske Europskoj uniji, pravni okvir za rješavanje privatnopravnih odnosa s međunarodnim obilježjem korjenito će se izmijeniti. U mnogim područjima međunarodnog privatnog prava u kojima su do sada u Hrvatskoj vrijedili unutarnji izvori, neposredno će vrijediti uredbe Europske unije kojima se unificira međunarodno privatno pravo. Za razliku od pravnih područja u kojima Unija donosi direktive koje se implementiraju u unutarnjem zakonodavstvu, u području međunarodnog privatnog prava unifikacija se pretežno provodi uredbama koje sudovi i druga tijela država članica primjenjuju neposredno. Između pravnih propisa Europske unije koji se primjenjuju neposredno, sudovi će u građanskim parnicama vjerojatno najčešće primjenjivati upravo uredbe iz područja međunarodnog privatnog prava.

Glavni cilj ove knjige je ponuditi sustavnu zbirku propisa koja će pomoći pravnoj struci da se pripremi za ovu temeljitu promjenu pravnog okvira za rješavanje privatnopravnih odnosa s međunarodnim obilježjem. Knjiga sadrži izbor svih važnijih unutarnjih, međunarodnih i europskih izvora međunarodnog privatnog prava. Osobita vrijednost zbirke je u tome što su svi izvori objavljeni dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Zbirka se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu, izložen je Zakon o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima (ZRSZ). Izvorno donesen kao savezni zakon bivše SFRJ, on je u uglavnom neizmijenjenom obliku na snazi od 1. siječnja 1983. u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. U Sloveniji i Makedoniji, zakon je znatno izmijenjen, premda je još uvijek zadržana njegova sistematizacija kao i znatan dio njegovih izvornih rješenja. Kako bi zbirka mogla biti od koristi i u drugim državama na čijem je području važio ZRSZ iz 1982., ona sadrži i novi slovenski i makedonski zakon o međunarodnom privatnom pravu, na engleskom jeziku i u izvorniku. Norme međunarodnog privatnog prava sadržane u pojedinim zakonima koja uređuju pojedina posebna područja ispuštene su iz ove zbirke jer će one uglavnom biti derogirane europskim pravom nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji.
Drugi dio zbirke sadrži izbor pravnih propisa Europske unije iz područja među¬narod¬nog privatnog prava. Hrvatski tekstovi sastavljeni su polazeći od prijevoda odgovarajućih uredaba i direktiva koje je sastavila Samostalna služba za prevođenje iz područja europskih integracija Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Autori su iznimno zahvalni djelatnicima te službe, a osobito gospođi Goranki Cvijanović Vuković, mag. philol., na kolegijalnoj i srdačnoj suradnji. Na tim tekstovima su dodatnu jezičnu redakturu obavile profesorice Vesna Ivančević Ježek i Marija Maras, a dodatnu pravnu redakturu obavili su autori. Jezična i pravna redaktura oslanjala se ne samo na engleske već i na druge izvornike europskih pravnih izvora i to osobito njemačke, s obzirom na srodnost njemačke i hrvatske pravne terminologije. Propisi su objavljeni u cjelovitom obliku, zajedno s odgovarajućim prilozima, uglavnom različitim obrascima za međunarodnu pravosudnu suradnju između država članica, koji mogu poslužiti sucima, odvjetnicima i drugim pravnicima u pripremi za njihovu primjenu nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji.
U trećem dijelu zbirke, navode se važniji višestrani međunarodni ugovori koji uređuju međunarodno privatno pravo. Najveći dio tih ugovora čine konvencije Haške konferencije za međunarodno privatno pravo. Kako bi se što vjernije prenio smisao izvornika, mnoge od tih konvencija znatno su dorađene i poboljšane u odnosu na izvorne službene tekstove objavljene u Službenom listu bivše SFRJ ili FNRJ. Treći dio sadrži i neke međunarodne ugovore kojima Hrvatska nije pristupila, ali bi, prema ocjeni autora, to trebala učiniti.

Izdanje ove zbirke omogućilo je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u okviru projekta o reformi međunarodnog privatnog prava koji je ta organizacija provela i provodi na području Hrvatske i susjednih zemalja. Autori su zahvalni GIZ-u na tome što je prepoznao važnost ove zbirke te potrebu da ona bude učinjena dostupnom i izvan granica Hrvatske.
Neizmjerno smo zahvalni kolegici Dori Zgrabljić Rotar, asistentici na Katedri za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je s velikom pomnjom i strpljenjem obradila i ispravila mnoge tekstove u različitim jezičnim verzijama te koordinirala rad autora i jezičnih savjetnika. Bez njezine predanosti i marljivosti, ova zbirka sasvim sigurno ne bi bila izdana. Autori su zahvalni i kolegici Teni Ratković, asistentici na Katedri za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je posvetila velik trud u doradi mnogih prijevoda i koja je osobito zadužila autore svojim radom na stvarnom kazalu. Veliku zahvalnost dugujemo i kolegici Patriciji Živković, studentici prava i demonstratorici na Katedri za međunarodno privatno pravo, koja je obavila vrlo zahtjevan posao korekture mnogih tekstova, a osobito brojnih obra¬zaca koji čine prilog pojedinim europskim uredbama. Konačno, iznimno smo zahvalni i kolegici Vesni Grubić, urednici pravnih izdanja Narodnih novina, na vrlo vrijednim stručnim savjetima i sugestijama koja su, po našem sudu, učinila zbirku pristupačnijom korisnicima.

Autori